Bara ett hus sålt sedan augusti på ett av de tre större husföretagen i Sverige – har sagt upp 85 personer sedan i höstas.

ANNONS

Dagens Industri berättar om att varslen nu avlöser varandra bland de tre större småhusföretagen i Sverige och att småländska Aneby endast sålt ett hus sedan augusti.

Husföretaget som som ägs av Johan Enocsons träkoncern Surewood Industries och ligger i lilla Åseda har tvingats säga upp 85 personer under hösten.

”Det är naturligtvis väldigt tufft när man tappar så många kollegor, där många är kompisar privat”, säger Anebyhus vd Fredrik Anheim till Di.

MISSA INTE: Nu sänks pensionerna för 47 000 medelinkomsttagare [Dagens PS]

Priserna på byggmaterial rusar

Tidningen uppger vidare att Götenehus i Västergötland sagt upp 25 av sina 286 anställda och att företaget endast sålde 39 bostäder mellan juli och september 2022, vilket kan jämföras med 113 sålda hem under 2021.

En stor bidragande orsak till det prekära läget för bolagen är kostnadsökningen på byggmaterial, som steg 15 procent i pris i november jämfört med samma period året före.

Minskade order, ökad inflation och entreprenörskostnader tynger också bolagen där även Gunnar Jönsson, vd på Fiskarhedenvillan med säte i Borlänge i Dalarna, vittnar om varsel.

ANNONS
ANNONS

Kriget i Ukraina drabbar husföretagen i Sverige

Ytterst är det kriget i Ukraina som ställt till det, konstaterar han och efterlyser i Di att stödet till nyproducerade hyresrätter återinförs samt även räntegarantier som gör att privatpersoner vågar ta bostadslån i en svår ekonomisk situation, där även energi- och elkostnaderna skenar.

I artikeln uttrycker husföretagens representanter stor oro för en hotande konkursvåg med stigande arbetslöshet.

Läs även: Ras för nyproducerade bostäder i Stockholms län [Dagens PS]