Dagens PS

Ingen affär? Vill ha betalt ändå

Banker och rådgivare kräver mer betalt
Banker och finansiella rådgivare vid fusioner och företagsförvärv kräver nu mer betalt – även om den aktuella affären inte blir av. (Foto: Richard Drew/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 23 juli 2024Publicerad: 23 juli 2024

Allt fler företagsköp stoppas av konkurrensskäl. Nu vill banker och finansiella rådgivare ha mer betalt även om affären inte blir av.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Traditionellt har investeringsbanker och finansiella rådgivare fått full betalning först sedan den aktuella affären gått i lås.

Nu vill man ha lika mycket betalt även om affären spricker.

Det sker mot bakgrund av att myndigheters konkurrensbevakning och antitrustlagar stoppar allt fler affärer, framförallt i USA.

“Den ökade granskningen av transaktioner från antitrustregulatorer och osäkerheten om hur antitrustlagarna kommer att tillämpas har lett till betydande förändringar i hur avtal kring företagsförvärv förhandlas fram”, säntger Logan Breed, global chef för antitrust, konkurrens och ekonomisk reglering hos Hogan Lovells.

Centrala intäkter

Investmentbankernas intäkter av rådgivning kring fusioner och förvärv är centrala och – åtminstone fram tills nu – beroende av om en affär blir av eller ej.

När Reuters intervjuar mer än ett dussin rådgivare kring företagsförvärv visar det sig att de nu tar mer betalt än tidigare även om en affär inte avslutas.

De här intäkterna är viktiga för investmentbanker och har bidragit till att öka vinsterna det senaste året, trots en platt marknad när det gäller fusioner och förvärv.

ANNONS

Senaste nytt

Högsta nivån på 20 år

ANNONS

En orsak till den ”plattheten” är de amerikanska myndigheterna som arbetar med antitrust- och konkurrensfrågor.

De lämnade under tolv månader fram till september 2022 in 50 verkställighetskrav mot fusioner. Det är den högsta nivån på mer än 20 år, enligt uppgifter Federal Trade Commission och det amerikanska justitiedepartementet publicerat.

Nu ser man också facklig opposition och politisk opinion mot framför allt utländska förvärv, i spåren av den ekonomiska protektionism som breder ut sig.

Amerikanska analytiker tvivlar exempelvis på om japanska Nippon Steel kommer att kunna slutföra sitt köp av US Steel med en prislapp på 14,9 miljarder dollar.

Affären stoppades

Man hänvisar även till Jetblues misslyckade uppköpsförsök kring Spirit Airlines där man erbjöd 3,8 miljarder dollar men inte kunde slutföra affären, efter att myndigheterna skjutit den i sank.

Den ökade risken att affärer och fusioner ska stoppas har fått investmentbanker att höja sina rådgivningsarvoden kraftigt.

Lag stoppar utländska företagsköp: “Stora risker”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Vill du skriva korrekta och trygga avtal som egenföretagare?

Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]