Än en gång har värdens dyraste städer att bo i rankats – det är Economist Intelligence Unit, EIU, som står bakom rapporten 2021.

ANNONS

Tel Aviv i Israel toppar för första gången listan över världens dyraste städer.

I fjol hamnade Tel Aviv femma, men att staden 2021 rankas som etta beror på att den israeliska valutan, Shekeln, rusat och stärkts mot dollarn, bland annat på grund av landets framgångsrika vaccinprogram, berättar CNBC.

Israel var ett av de snabbaste länderna i världen med att rulla ut vaccin mot covid-19.

I dag brottas Israel med hög inflation och skenande mat- och råvarupriser till följd av fraktkrisen och problemen i leverantörskedjan.

Även bränslepriserna drar i väg och literpriset på bensin uppges ha stigit med 21 procent i snitt i år, vilket gjort att kostnaderna för transporter är det som ökat mest i landet i år.

Upasna Dutt, chef för globala levnadskostnader vid Economist Intelligence Unit, räknar med fortsatt stigande priser i flera israeliska städer framöver.

”Men vi förväntar oss också att centralbankerna höjer räntan försiktigt för att bromsa inflationen”, säger Upasna Dutt, enligt CNBC.

ANNONS
ANNONS

Här är världens dyraste städer 2021:

1. Tel Aviv

2. Paris

3. Singapore

4. Zürich

5. Hongkong

6. New York

7. Genéve

ANNONS
ANNONS

8. Köpenhamn

9. Los Angeles

10. Osaka

EIU:s index innehåller 173 städer i världen, där man tittar på levnadsomkostnader i respektive stad. Den aktuella datan samlades in mellan den 16 augusti och 12 september i år.

Läs även: Dyraste länderna att bo i för rika [Dagens PS]