Asien fortsätter att ha de dyraste länderna att bo i för rika, enligt den nya rapporten “Global Wealth and Lifestyle Report 2021” som publiceras av förvaltningsföretaget Julius Bär.

ANNONS

Priserna på lyxvaror i Asien har fortsatt att vara stabila under coronapandemin, enligt undersökningen, och det är mycket på grund av hur väl världsdelen klarat av pandemin. 

“Covid blev inte en epidemi i Asien på samma sätt som de andra länderna i indexet”, säger Rajesh Manwani, chef för marknader och förmögenhetsförvaltning på banken Julius Bär, som varit med och skrivit rapporten.

Monaco kom fyra

Detta till skillnad från exempelvis USA som hanterat pandemin sämre och därmed upplevt en svagare valutastabilitet. Rapporten visade till och med att Nordamerika numera är den billigaste världsdelen för förmögna att bo i. 

Fyra av de fem dyraste städerna att bo i som rik ligger nu i Asien – Shanghai, Tokyo, Hong Kong, och Taipei. Monaco kom på fjärde plats, Zurich på sjätte och Paris på sjunde. 

Den årliga rapporten förutspår att trenden kommer att fortsätta i takt med att Asiens ekonomiska tillväxt ökar. Dessutom gör man prognosen att Indien kommer att klättra på listan, på grund av dess senaste tillväxt. 

Tror på elbilar och hälsosamma dieter

Undersökningen har analyserat boendesituationen för människor med över 1 miljon amerikanska dollar i tillgångar och rankningen av de dyraste länderna för rika baseras sedan på priset av lyxvaror i respektive land. 

På grund av coronapandemin har tidigare populära lyxvaror och tjänster såsom personliga tränare och bröllopsfester blivit mindre vanliga. Nu har i stället produkter såsom cyklar, löpband, laptops och hälsoförsäkring börjat få en starkare lyxstatus. 

“Vi tror att den medvetna konsumtionsstilen har blivit riktigt mainstream”, säger Manwani. Han tror också att människor med tiden kommer att sluta spendera pengar på “fast fashion” och långa resor och i stället börja satsa mer på sådant som elbilar och hälsosamma dieter. 

ANNONS
ANNONS

Läs hela artikeln på CNBC.

Hannah Bill

Läs mer: Så rika är de ultrarika techmiljardärerna