Dagens PS

Google får kämpa för att ge sparken i EU-länderna

Google får kämpa för att ge sparken i EU-länderna
Google och New York Times ingår ett nytt stort samarbete. (Bild: Pixabay)
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 06 apr. 2023Publicerad: 06 apr. 2023

Google och Amazon vill snabbt dra ned på anställda, men får nu tampas med de europeiska fackförbunden. Techjättarna blir varse att arbetsrättslagar måste följas även i tuffa tider.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Google och Amazon stöter på patrull när det gäller att minska antalet anställda i Europa.

Lättare ge sparken i USA

I USA är det möjligt att ge folk sparken i princip på dagen, och techslakten har inneburit att tusentals fått lämna sina jobb inom ett par månader i det stora landet i väster.

I Europa går det trögare. Inom EU måste nämligen de arbetsrättsliga lagarna följas.

ANNONS

Senaste nytt

Osäker framtid

Det innebär att uppsägningar ska förhandlas med fackförbunden, och nu väntar flera tusen anställda på bland annat Google och Amazon på besked om framtiden uppger Reuters.

Alphabet, Googles ägarbolag, förhandlar just nu i Frankrike om frivilliga uppsägningar, med avgångsvederlag som man hoppas ska vara generösa nog för att få folk att sluta säger källor till Reuters.

EU-länderna sist

ANNONS

Amazon, å sin sida, erbjuder chefer en årslön för att säga upp sig, och enligt en person med kännedom ska man också ha gett tillstånd för anställda att omvandla aktieinnehav till bonus om de slutar.

Enligt Reuters källor innebär de arbetsrättsliga lagarna i till exempel Tyskland och Frankrike att de anställda där blir bland de sista inom Google att drabbas av uppsägningarna – om det ens händer.

Google förhandlar

I en kommentar säger en talesperson för Google att man håller på att förhandla, och att Rumänien, Grekland och Österrike inte kommer att beröras alls av uppsägningarna.

I Paris, där Google har runt 1 600 anställda, pågår förhandlingarna för fullt, och där rör det sig om en gemensam plan som bygger på frivillighet, och en lösning kommer att dröja flera veckor, om inte månader, uppger Reuters.

Snabbare process utanför EU

Läget utanför EU är annorlunda.

I Storbritannien får runt 500 av de sammanlagt 8 000 anställda på Google gå. I Dublin räknar man med att 240 personer sägs upp, medan siffran i Zürich sägs vara 200.

ANNONS

Läs även: Techbolagen rusar på Nasdaq – nära ny tjurmarknad 

Läs även: AI uppmanade man till självmord: “Eliza-effekten” 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS