Dagens PS

Experterna: Tänk på detta när du säger upp

Pia Atoff, advokat på Atoff Law och Lars Bäckström, arbetsrättsjurist på Almega. (Montage: BG Institute / Almega)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 17 juni 2020Publicerad: 17 juni 2020

I mitten av maj hade 73.000 personer i Sverige varslats från och med att coronaviruset fått fäste på allvar. Om du är tvungen att skära ner på personal är det viktigt att kunna regelverket. Lag & Avtals experter ger råd i en oönskad situation. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Från början av mars till mitten av maj varslades runt 73.000 personer i landet, skriver Dagens Vimmerby. Tidningen Lag & Avtal har talat med två arbetsrättsexperter om vad man som arbetsgivare ska tänka på vid en uppsägningssituation. Pia Atoff, advokat på advokatfirman Atoff Law, understryker att arbetsgivaren tydligt ska kunna beskriva de brister i arbetsinsats som motiverar uppsägningen.

“Vid uppsägning på grund av personliga skäl måste arbetsgivaren ha gjort den anställda medveten om vad hen har gjort för fel, sett till att hen förstår vad hen har gjort för fel . Därefter ska arbetsgivaren göra en så kallad prognosbedömning över risken att agerandet upprepar sig”, säger hon.

Atoff säger till Lag & Avtal att man som företagare bör anlita en utomstående rådgivare för att kunna få en objektiv bedömning.

“Alla arbetsgivare borde tala med rådgivare innan de säger upp en ­anställd på grund av personliga skäl eller avskedar då det annars kan bli dyra skadestånd och rättsprocesser. /…/ Det är alltid arbetsgivaren som har bevisbördan för att de agerat korrekt. Vi ser att det ofta är just bevis som saknas”, säger hon.

Viktigt med bevis

Lars Bäckström är arbetsrättsjurist på branschorganisationen Almega. Till Lag & Avtal säger han att frågor om sjukdom är bland de vanligaste.

“Jag får ganska ofta frågor som gäller anställda som varit sjuka en längre tid som inte ser ut att kunna komma tillbaka i arbete. Den grunden att säga upp hör till de mest komplicerade. Det är även ganska vanligt med olika typer av misskötsamhet, som att den anställde inte följer givna direktiv om hur arbetet ska utföras ­eller att den anställde presterar dåligt.”

Bäckström betonar att det viktigaste när det gäller uppsägning av personliga skäl är att säkra bevis för att den anställde har misskött sig.

ANNONS

“En av de viktigaste sakerna jag säger till företagen är att de måste vara säkra på att det man anser har hänt kan bevisas. Om det handlar om uppsägning på grund av personliga skäl klargör jag för företaget att den anställde i princip måste ha upprepat tillräckligt allvarlig misskötsamhet efter att ha blivit varnad om att ytter­ligare misskötsamhet kan leda till uppsägning”, säger han.

Läs mer: Uppsägningar under corona: Detta gäller

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS