Politiker rasar och kräver svar av storbankerna om penningtvättsskandalerna.

ANNONS

Både Centern och Liberalerna vill att Swedbank och Nordea infinner sig i riksdagen och förklarar sig, rapporterar TT.

SVT:s Uppdrag granskning står bakom avslöjandet om misstänkt storskalig penningtvätt i Swedbanks baltiska verksamhet och finsk media uppger att 700 miljoner euro slussats via Nordea från misstänkta källor.

”Först Swedbank Swedbank. Nu Nordea. Vi är många som fått mer än nog av rapporter om misstänkt penningtvätt i storbankerna”, skriver Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström på Twitter, enligt TT.

Johan Pehrson, Liberalerna, säger å sin sida till nyhetsbyrån att partiet ”ser med förföran” på det som nu uppdagas i Swedbank och Nordea, och han välkomnar representanter för bankerna till rikes parlament men säger samtidigt att det kanske är för tidigt med ”en kriskommission” i nuläget.

Per Bolund, finansmarknadsministern, förklarar att han vill se Swedbank lägga ”alla kort på bordet”, han osäker på om banken tar frågan på allvar. Han förväntar sig att banker i Sverige förebygger penningtvätt och de ska inte behöva figurera i sådana här sammanhang, deklarerar ministern.

ANNONS
ANNONS

Finansutskottet hör på torsdag Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen i en sluten utfrågning, uppger TT, och även Per Bolund ska träffa Thedéen senare i veckan, framgår det.