Dagens PS

Katastrofsiffra för MP - Fridolin "inte trovärdig"

Igår kom beskedet att Gustav Fridolin avgår som MP-språkrör. Det kan inte gå fort nog
Igår kom beskedet att Gustav Fridolin avgår som MP-språkrör. Det kan inte gå fort nog
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 20 apr. 2017Publicerad: 20 apr. 2017

Aftonbladet berättar i dag, torsdag, att MP störtdyker till 2,5 procent i tidningens och Inizios väljarbarometer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Därmed har partiet – konstaterar AB – förlorat två tredjedelar av sina väljare sedan riksdagsvalet. Opinionsstödet har minskat med hela 4,4 procentenheter sedan valet och partiet hamnar alltså långt utanför riksdagsspärren om det vore val i dag.

“Mandatperioden har präglats av stora kast, men för Miljöpartiet har det fortsatt ner. Förtroendet är dessutom lågt för både Gustav Fridolin och Isabella Lövin“, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio, till Aftonbladet.

I en ledare i Expressen – oberoende av den nu aktuella mätningen – skriver Patrik Kronqvist om MP:s snabba kappvändning när det gäller inställningen till terrorism och Säpo.

Gustav Fridolin, som är MP:s språkrör och utbildningsminister i regeringen, har plötsligt ändrat kurs, menar han, efter terrorattacken i centrala Stockholm.

Fridolin vill nu kriminalisera deltagande i terrororganisationer, han förespråkar fotboja för personer som fått avvisningsbeslut och som bedöms utgöra en säkerhetsrisk, dessutom vill han avskaffa sekretessen mellan myndigheter och ge Säpo mer pengar.

“Tuffe Gustav”, kallar Kronqvist Fridolin och betonar att MP tidigare kännetecknats av ett kraftigt motstånd till antiterrorarbete.

Nu, efter lastbilsattacken, har Fridolin bytt fot men vill inte tillstå kursändringen, hävdar Expressens ledarskribent.

“Men faktum är att Miljöpartiets intresse för Säkerhetspolisens välbefinnande är synnerligen nymornat. Misstänksamheten mot Säpo har präglat partiet i decennier.”

Patrik Kronqvist pekar på hur framträdande MP-politiker under årens lopp pläderat för att Säpo skrotas. 1996 krävde Yvonne Ruwaida och Peter Eriksson, den sistnämnda är i dag bostads- och digitaliseringsminister i den rödgröna minoritetsregeringen, att Säkerhetspolisen skulle “fråntas sina polisiära befogenheter”, skriver Kronqvist.

Terrorarbetet som bedrivits har enligt Yvonne Ruwaida och den tidigare sparkade bostadsministern Mehmet Kaplan syftat till att “konsekvent trakassera muslimer och aktivt underblåsa islamofobi”, påpekar Kronqvist och skriver att myndigheternas beredskap mot terrordåd liknats vid “fördomsfulla scenarier”.

MP har, slår ledarskribenten fast, gång efter annan, velat tona ned hotet från radikala jihadister och skära ned på Säpos budget.

“Det är värt att notera att den hårda kritiken mot Säpo och dess arbete mot terrorism inte har kommit från några anonyma backbenchers. Maria Ferm är i dag partiets gruppledare, Peter Eriksson är bostadsminister och Yvonne Ruwaida och Mehmet Kaplan var så sent som för ett år sedan statsråd respektive statssekreterare i den rödgröna regeringen. Gustav Fridolin har under lång tid också själv ifrågasatt Säkerhetspolisens arbete och utmålat antiterrorarbetet som en urskillningslös hetsjakt mot muslimer”, skriver Kronqvist, som konstaterar att både Maria Ferm och Peter Eriksson tidigare ifrågasatt teorin om radikalisering.

“De menade att tankesättet riskerar att leda till åsiktsregistrering och var även kritiska till att Storbritannien arbetade förebyggande mot radikalisering. Detta är alltså bara tre år innan Miljöpartiet får regeringsansvaret för just det förebyggande arbetet mot radikalisering i Sverige. Den inställningen kanske kan vara en ledtråd till varför kulturminister Alice Bah Kuhnke inte har briljerat på området.”

När det gäller Fridolin, skriver Kronqvist även på ledarplats i Expressen:

“Gustav Fridolin har vid åtminstone ett tillfälle också agerat samtalsledare vid ett möte med organisationen Charta 2008, som vid flera tillfällen försvarat dömda terrorister.”

MISSA INTE: “Gigantiskt” kryphål i register mot terrorister  >

LÄS ÄVEN: Romson tvingas lämna – Fridolin kvar  >

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS