Italiens vice finansminister meddelade på fredagsmorgonen att landet kommer införa ny beskattning på globala nätjättar. Totalt kommer man att ta ut 3 procent i skatt från företagens omsättning per år.

ANNONS

Skatten var med i ett budgetförslag från oktober och nu har alltså vice finansminister Antonio Misiani meddelat att den kommer att införas under nästa år, meddelar Reuters.

”Den nuvarande versionen av budgetförslaget är godkänd. Vi planerar inte att ändra den”, sa han på en presskonferens på fredagen.

Det är storbolag som omsätter över 750 miljoner euro globalt eller 5,5 miljoner i Italien som drabbas av skatten, skriver Dagens Industri.

Det rör sig alltså främst om företag som Google, Facebook och Apple, men även svenska Spotify kommer att drabbas av skatten om om den införs enligt planen.

USA har tidigare varit kritiska mot skatten och liknande EU-förslag att beskatta amerikanska techbolag. Veckans affärer skriver att det är en fråga där amerikanska senaten och landets techbolag är ovanligt ense.

ANNONS
ANNONS

Instanser i EU menar att de amerikanska techgiganterna har skaffat sig en så dominerande position att inhemska aktörer riskerar att slås ut eller få ohållbara skattesituationer, skriver Veckans Affärer. Frankrike och Tyskland har varit extra pådrivande i frågan, och vill få till en gemensam EU-policy med nya skatter, men Sverige och andra nordiska länder är skeptiska till linjen, skriver Dagens Industri.

Totalt beräknas skatten inbringa 600 miljoner euro årligen till den italienska skattekassan enligt Dagens Industri.