Dagens PS har tidigare skrivit om att Sverige klår USA i en global miljardlista samt om hur ”värdelös” är din utbildning i Sverige. Nu uppmärksammas vårt land återigen internationellt.

ANNONS

När ett land väl stabiliserats som en välfungerande, liberal demokrati förblir den det för alltid. Eller?

Harvardlektorn Yascha Mounk, som studerat demokratiers uppgångar och fall, hävdar motsatsen enligt en artikel i New York Times. Eller i alla fall att det är en myt. Historien har åtskilliga gånger lärt oss att samhällsformer som man tagit för givet omkullkastats bara år senare, menar han.

Yascha Mounk har tillsammans med forskarkollegan Roberto Stefan Foa, statsvetare vid australiensiska University of Melbourne, tagit fram ett slags varningssystem i tre delar som ska avslöja tidiga symptom på om en demokrati är i gungning.

Och efter att ha kört flera liberala demokratier i västvärlden, däribland Sverige, genom testet kan Yascha Mounk konstatera följande i färsk intervju:

”Varningslamporna blinkar rött.”

Resultatet av testerna, som ska publiceras i en kommande rapport i Journal of Democracy, bygger på tre frågor:

  1. Hur viktigt tycker allmänheten att demokratin är för landet?
  2. Hur öppet är folket för icke demokratiska former av styren?
  3. Ökar eller minskar stödet för ”antisystem-partier” och etablissemangskritiska rörelser?

Tittar man på den första frågan är det ingen rolig läsning: i länder som Sverige, Australien, Storbritannien, Nederländerna, Nya Zeeland och USA har andelen människor som tycker att demokratin är grundläggande för landet rasat de senaste åren. Den så kallade ”demokratiska dekonsolidering” är i dessa länder nu på samma nivåer som sydamerikanska Venezuela befann sig i under slutet av 1980-talet – bara år före Hugo Chávez kuppförsök och som följdes av att han valdes till president 1998 tack vare ”en våg av populistiskt stöd”, menar de två forskarna.

ANNONS
ANNONS

Att det det blåser populistiska vindar i både Europa och resten av västvärlden har heller nog inte undgått någon. Och som New York Times konstaterar har det så kallade Freedom House’s Index – statistik från den globala övervakningsorganisationen som mäter länders demokrati och folkets frihet – rasat något varje år sedan 2005.

Vidare visar rapporten att stödet för autokratiskt styre ökar och störst är ökningen bland unga.

URSPRUNGSKÄLLAN: How Stable Are Democracies? ‘Warning Signs Are Flashing Red’ [NY Times] >