Socialdemokraterna gör på nytt ett starkt resultat i en opinionsmätning. Men det finns en sak som oroar och överskuggar siffrorna.

ANNONS

Även om statsminister Stefan Löfven kan glädjas åt att väljarstödet växer – från 23,2 till 30,4 procent på två månader – ”vittrar hans regeringsunderlag bort”, skriver Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator på SVT, i en analys och pekar på att varken Liberalerna eller Miljöpartiet klarar riksdagsspärren i dag.

Även Centern, som i likhet med Liberalerna är stödparti åt regeringen, har det allt tuffare, konstaterar Knutson.

”Centerpartiet går också knackigt och landar på 7,7 procent i den här väljarbarometern, vilket är en viss minskning, även om den inte är statistiskt signifikant.”

Stärkt S-förtroende i coronakrisen

Socialdemokraterna ökar i SVT/Novus för andra månaden i rad. Partiet har nu stöd av 30,4 procent av de svenska väljarna, en ökning med 4,8 procent från förra månaden. Och allt medan Sverigedemokraterna alltså backar rejält.

Novus vd Torbjörn Sjöström tror att sympatierna för S stiger i takt med att folk upplever att Sverige har pandemin under kontroll.

Lena Rådström Baastad, partisekreterare för Socialdemokraterna, håller med och säger till SVT Nyheter att hon ”tolkar det som att det finns ett förtroende, en folklig förankring för det arbete och de åtgärder som regeringen har lagt fram” tillsammans med svenska myndigheter.

ANNONS
ANNONS

Mattias Bäckström Johansson, vice gruppledare för SD, är inte förvånad över partiets kraftiga tapp i väljarbarometern.

”Vårt fokus är inte opinionssiffror när svenska liv och jobb står på spel”, förklarar han i artikeln.

Så här ser opinonssiffrorna ut i SVT/Novus mätning för mars:

S: 30,4 (+4,8)

SD: 19,7 (-2,3)

M: 18,7 (+0,7)

V: 9,5 (-0,3)

ANNONS
ANNONS

C: 7,7 (-0,4)

KD: 6,1 (-0,4)

MP: 3,8 (-0,7)

L: 2,8 (-0,1)

Källa: SVT