Vänsterledaren meddelar nu att partiet banar väg för S-ledaren som statsminister. 

ANNONS

Jonas Sjöstedt håller presskonferens och hans besked är att V ger Stefan Löfven grönt ljus som statsminister.

Tidigare i veckan sade Sjöstedt att Löfven inte skulle få okej från V då den uppgörelse som S och MP träffat med C och L innebar att Vänsterpartiet skulle ställas utan inflytande politiskt.

Men nu låter det alltså annorlunda:

”Klausulen är i praktiken tillintetgjord”, säger Jonas Sjöstedt efter förhandlingar med Stefan Löfven.

”Det blir en mandatperiod där han måste respektera våra röda linjer”, fortsätter Sjöstedt, som konstaterar att Vänsterpartiet blir vågmästare i riksdagen.

ANNONS
ANNONS

Stefan Löfven har å sin sida deklarerat i dag att han är beredd att bli landets statsminister, det sade han efter mötet med riksdagens talman:

”Jag är redo att låta mig nomineras till Sveriges statsminister”, var Löfvens besked.

Enligt Jonas Sjöstedt kommer V att avstå under statsministeromröstningen, men om det läggs fram förslag om marknadshyror kommer partiet att fälla regeringen, betonar Sjöstedt på presskonferensen.

Moderatledaren Ulf Kristersson anser att det är ett ”oerhört besked” att Löfven  nu ger V inflytande.

”Centerpartiet och Liberalerna är lurade”, anser Kristersson.

KD-ledaren Ebba Busch Thor anser även hon att C och L blivit ”grundlurade”.

ANNONS
ANNONS

”Den nya oheliga Alliansen, 5-gänget, de har ingen idé om vart vi ska, de har ingen vision och ingen plan för framtiden. De har redan en bruten överenskommelse”, konstaterar Busch Thor.

SD-ledaren Jimmie Åkesson bedömer att Sverige med största sannolikhet får en statsminister på fredag. Han beklagar att C och MP får så stort inflytande i den nya regeringen.

”C och MP är extrema partier och har en verklighetsfrånvänd syn på invandringspolitiken”, säger Åkesson, som även anser att Liberalerna är ett ytterlighetsparti i EU-frågan.