Det är Björn Söder, riksdagens andre vice talman, som i går lämnade in en åtalsanmälan till KU mot statsministern. Han menar att Stefan Löfven kan ha gjort sig skyldig till brott mot tystnadsplikten, skriver Expressen.

ANNONS

Bakgrunden är uttalanden som Stefan Löfven gjorde under en tv-sänd utfrågning i riksdagens konstitutionsutskott i måndags.

Löfven lämnade då enligt Björn Söder ut sekretessbelagda uppgifter i samband med att han frågades ut om den svenska kandidaturen till FN:s säkerhetsråd. Frågor om biståndspengar finansierat kampanjen dominerade och bland annat fick Löfven svara på frågor om ett seminarium i Stockholm, där 27 ambassadörer hade bjudits in.

Löfven berättade plötsligt, enligt Expressen, vilka länder som medverkade på seminariet – en information som uppges vara sekretessbelagd av utrikesdepartementet.

Bland de länder som nämndes fanns Malawi, Fiji, Trinidad-Tobago, Dominikanska Republiken, Gambia och Senegal, framgår det i artikeln.

”Jag tar inte ställning till om de här uppgifterna bör vara sekretessbelagda. Jag konstaterar bara att utrikesdepartementet anser det – och att statsministern ändå röjer dessa. Det är anmärkningsvärt anser jag”, säger Björn Söder till Expressen.

KU ska nu ta ställning till om anmälan ska överlämnas till justitieombudsmannen, JO, berättar tidningen.

Senast ett statsråd anmäldes på det här viset var på 1950-talet, enligt Björn Söder, skriver Expressen.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Svenskarnas dom: Han bör ta Löfvens jobb [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Ledare: Löfven kan ha ljugit om asylkrisen [DagensPS.se] >