Dagens PS kan nu på morgonen presentera delar av innehållet i Magdalena Anderssons tilläggsbudget.

ANNONS

I dag är det dags för regeringen med finansminister Magdalena Andersson att lägga fram tilläggsbudgeten, som har stöd av C och L.

Reformutrymmet är magert i budgeten, som uppgår till cirka 4,5 miljarder kronor. Dock ser flygskatten ut att bli kvar, skriver Privata Affärer och konstaterar att den väntas inbringa runt 785 miljoner kronor till statskassan.

Överlag domineras vårändringsbudgeten av miljösatsningar, närmare 2 miljarder kronor är vikta till den gröna skatteväxlingen. Miljölinjen spikades i januariöverenskommelsen med Centern och Liberalerna, och enligt Privata Affärer blir ”naturskydd, laddstolpar för bilar och solceller vinnare i budgeten, där det så kallade klimatklivet får 750 miljoner kronor”, framgår det.

Magdalena Andersson har redan gjort klart att reformutrymmet är begränsat då inkomstskatterna sänktes av M och KD i den budget som regeringen nu administrerar. Den nuvarande budgeten innehåller dessutom flera besparingar på miljöområdet.

I korthet väntar dessa nyheter presenteras i morgondagens tilläggsbudget: Ruttaket höjs igen från 1 juli till 50.000 kronor, arbetsgivaravgifterna sänks för unga anställda mellan 15 och 18 år till 10 procent upp till lönenivån 25.000 kronor i månaden, enligt PA.

ANNONS
ANNONS

För ensamföretagare kvarstår den lägre arbetsgivaravgiften i ytterligare ett år. Därutöver ska skatten på kapital höjas, oklart hur, och om skatten på uppskovsräntan vid bostadsförsäljningar blir kvar eller inte är osäkert, det har tidigare aviserats i januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L att den ska slopas.

Regeringen vill emellertid som redan nämnts behålla flygskatten och kommer att föreslå detta i tilläggsbudgeten, uppger PA.