210 av representanthusets 435 ledamöter uppges stå bakom ett eventuellt riksrättsåtal mot president Donald Trump.

ANNONS

Enligt Nancy Pelosi, talman i USA:s representanthus, är Demokraterna redo att inleda ett riksrättsförfarande mot Trump efter upploppsscenerna vid kongressbyggnaden i Washington där Trumpanhängare stormade och tog sig in i Kapitolium, uppger Svenska Dagbladet med hänvisning till CNN.

Men innan Demokraterna skrider till verket med en riksrättsprocess kommer partiet försöka få vicepresident Mike Pence att avsätta sin egen chef genom det 25:e tillägget i konstitutionen. Demokraterna har meddelat att en resolutionen med det innehållet snart läggs fram.

24 timmar på sig att verkställa uppmaningen

Eftersom det kravet inte väntas få enhälligt gehör kommer en omröstning att genomföras i kammaren under tisdagen, enligt SvD som uppger att Mike Pence därefter har ett dygn på sig att verkställa uppmaningen om att förklara Donald Trump oförmögen att sköta sitt ämbete.

Nästa steg är att representanthuset ställer Trump inför riksrätt.

Nancy Pelosi befarar fler ”angrepp på vår demokrati”, skriver hon i ett brev till sina partivänner enligt artikeln och hon framhåller att Demokraterna tänker ”agera skyndsamt” för att försvara och skydda konstitutionen och demokratin mot Trump, som hon anser ” utgör ett överhängande hot mot båda”.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Trump på Twitter i natt: ”Jag är bestört” [DagensPS.se] »