Kinesiska telekomunderleverantören ZTE har fått oväntad hjälp från president Donald Trump.

ANNONS

Under helgen skrev Trump på Twitter att bolaget måste ges möjligheten att få göra affärer i USA. Utspelet kom efter att Trump samtalat med Kinas president, rapporterar CNet.

”För många jobb i Kina går förlorade. Det amerikanska handelsdepartementet har fått en order om att få det gjort”, sade Trump syftandes på att sanktionerna ska plockas undan för ZTE.

ZTE har stoppats i USA med anledning av att vissa personer inom företaget gjort affärer med USA-sanktionerade länder som Iran. Förbudet har riktats mot amerikanska företag som inte får engagera sig med ZTE affärsmässigt de kommande sju åren. För ZTE har beskedet inneburit en rejäl smäll mot främst bolagets smartphones, där många av komponenterna är från amerikanska underleverantörer.

En av anledningarna till varför Trump kan ha kommit till ZTE:s undsättning är att företaget har gjort stora investeringar i USA. Totalt har 2,3 miljarder dollar gått till inköp från amerikanska företag under senaste året, enligt källor.

ANNONS
ANNONS

Trumps utspel kommer också samtidigt som USA och Kina den här veckan fortsätter diskussionerna kring de båda ländernas handelsrelation.