Wallenbergsfärens maktbolag Investor firar alltså 100 med en storslagen fest på det femstjärniga hotellet – som familjen Wallenberg också äger – och bland de 1.500 inbjudna gästerna finns statsminister Stefan Löfven och regeringskollegorna Ibrahim Baylan och Helene Hellmark Knutsson, rapporterar TT.

ANNONS

”Här är man långt ute i gränslandet”, säger mutlagsexperten Thorsten Cars om att Investor bjudit in statsråden till det glamourösa kalaset vars nota enligt bolagets egen utsago går lös på 10 miljoner kronor.

Enligt nyhetsbyrån TT motsvarar det 6.700 kronor per gäst.

Thorsten Cars, som är väl bevandrad med mutlagstiftningen, menar att Investor är ”långt ute i gränslandet” och säger att det hela ”låter lite väl äventyrligt”.

Enligt TT har Jacob Wallenberg, styrelseordförande för Investor, uttryckt önskemål om att regeringen ”öppnar plånboken” och stöder Handelshögskolans forskning i den kommande forskningspolitiska propositionen. Jacob Wallenberg är även ordförande i Handelshögskoleföreningen och ledamot i Handelshögskolans styrelse.

Helena Sundén, generalsekreterare vid Institutet mot mutor (IMM), har liksom Thorsten Cars betänkligheter kring evenemanget med betoning på de inbjudna politiska makthavarna.

ANNONS
ANNONS

”Om man ser till beloppet här, så betingar det ett värde som är högt över vad som kan ses som måttfullt”, säger hon.

LÄS MER: ”Investor bjuder politiker på lyxfest” [TT / SVT] ›