MP-minister Per Bolunds "dokument" existerar inte

Uppdaterad: 15 dec. 2017Publicerad: 15 dec. 2017
Per Bolund (MP), miljö- och klimatminister
Miljö- och klimatminister Per Bolund och Miljöpartiet, som han företräder, vill införa en "Robin Hood"-skatt på hårt el-slukande produkter. (Foto: TT)

Analys om skärpt amorteringskravet finns inte, enligt SvD.

ANNONS
ANNONS

Trots det har finansmarknadsminister Per Bolund, enligt tidningen, “upprepade gånger” hänvisat till denna ickeexisterande analys, skriver tidningen, som frågat ministern om det är möjligt att få se dokumentet som bekräftar analysen.

“Vi har ju en offentlighetsprincip så eventuella handlingar som har tagits fram kommer finnas tillgängliga”, har Per Bolund svarat på det.

Men när SvD sedan begär ut dessa handlingar blir beskedet att det inte finns några allmänna handlingar i ärendet.

“Det finns inga beräkningar, inga skriftliga analyser och inte heller några minnesanteckningar att ta del av”, konstaterar SvD – trots att Per Bolund alltså hävdade något helt annat på presskonferensen där regeringens besked om grönt ljus till Finansinspektionens aviserade, skärpta amorteringskrav skulle meddelas.

Professor John Hassler, tidigare ordförande i Finanspolitiska rådet, som varje år granskar regeringens politik, är kritisk till regeringens ja till det skärpta amorteringskravet, som han menar framför allt “drabbar unga med normala inkomster som behöver bostad i storstadsområdena”.

På Riksrevisionen säger riksrevisor Ingvar Mattson till Svenska Dagbladet, apropå avsaknaden av ett grundligt underlag till det skärpta amorteringskravet, att FI borde gjort en bredare analys.

“Det framstår som att det fanns outredda alternativ som man borde ha tittat på och jämfört med”, resonerar riksrevisorn i artikeln.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.