Dagens ledarkoll handlar mest om det politiska spelet i Sverige. Men också om att bygga stängsel runt sitt bostadskvarter, vilket skett i Kviberg i Göteborg…

ANNONS

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt.

Hur ger man ett parti inflytande?

DI skriver om det politiska läget och att utestängningen av ett visst partis politik kan komma att betyda att just det partiets politik får genomslag: ”Ett antal riksdagspartier markerar tydligt att ett av de viktigaste ställningstagandena nu är att inte ge Sverigedemokraterna något inflytande. Det gäller nyckelspelarna C och L men också de rödgröna partierna.”

Poetiskt om det politiska läget

Borås Tidning skriver poetiskt om det politiska läget: ”På staketet vid bron mellan riksdagshuset och Rosenbad har förälskade par satt fast lås för att manifestera sin relation. Det är symboliskt, vackert och ganska så rörande att betrakta. Det hör till ritualen, att efter de förälskade låst fast sig i varandra ska de kasta nycklarna i Strömmens svarta vatten. Under onsdagsmorgon föll talmannens förslag till ny statsminister under historiskt unika omständigheter. Alliansen, som ursprungligen var en politisk kärlekshistoria, kunde den här gången inte enas om att säga ja till varandra.”

Snurrigt värre

Även Expressen skriver om den politiska situationen: ”Som väntat förlorade Ulf Kristersson (M) den historiska statsministeromröstningen i riksdagen på onsdagen. Inom delar av borgerligheten är man rasande över det upplevda sveket från Centern och Liberalerna. Partierna lade minsann ner sina röster för att släppa fram Stefan Löfven (S) efter valet 2014. Men nu röstar man nej till alliansens egen statsministerkandidat, heter det. Det finns dock några viktiga skillnader. Då var alliansens gemensamma linje att största block skulle regera, även om den inte hade egen majoritet. Det var heller inget ställningstagande som förpliktigade för C och L.”

Stängsel i bostadskvarter

GP skriver om ett bostadsområde i Göteborg där de boende byggt stängsel: ”När samhället inte tar ansvar för säkerheten så faller det på individerna att skydda sig själva och sin egendom. Bostadsrättsinnehavarna i Kviberg har haft problem med skadegörelse, stölder och vandalisering. Det är förståeligt att de vill skydda sig.”

ANNONS
ANNONS

Dagens snackis:

Svårt att ta något annat än kaoset i svensk politik. En helhjärtad kamp mot mörka krafter eller stadiga svek och ett erbarmligt tröttsamt politiskt spel?