Dagens PS

Ledarkollen: Merkel - en fanbärare

Tysklands förbundskansler Angela Merkel slutar som partiledare för CDU. (Foto: TT)
Tysklands förbundskansler Angela Merkel slutar som partiledare för CDU. (Foto: TT)
Marcus Birro
Marcus Birro
Uppdaterad: 30 okt. 2018Publicerad: 30 okt. 2018

Dagens ledarkoll handlar om det politiska läget i Sverige,  om hatet mot judarna, om att ge Annie Lööf chansen och om Angela Merkel. Och om detta med höstlov för barnen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt. 

Gissa vem som gynnas om det blir extraval?

DI skriver om talmannens besked i går, att inte låta någon partiledare sondera mer: “Det är bra att talmannen har ändrat sig om skarpa statsministeromröstningar. Han säger att han inte längre utesluter att lägga fram ett förslag till även om det inte är säkert att det går igenom. Detta bör sätta kraft bakom processen – få partier vill ha ett extraval. Och om ett sådant extraval skulle uppstå enbart på grund av att andra partier inte vill samtala med SD – då är det inte svårt att gissa vilket parti som skulle gynnas i extravalet.”

Det vidriga hatet mot judarna

Borås Tidning skriver en av de viktigaste ledarna på senare tid, om judars fruktansvärda utsatthet runt om i världen: “Vi vet varför den som vrålar att ‘alla judar måste dö’ också mycket väl kan komma att gå från ord till handling. Ty antisemitismen har massmord på judar som en av sina grundpelare. Detta faktum finns alltid närvarande när judars utsatthet i alla samhällen omnämns, även när det ‘bara’ handlar om obehag, missaktning, åsidosättande eller förminskande. Eller för den delen klotter, överfall, stenkastning eller brandbomber. Bakom staplarna när hatbrott anmäls, utreds och redovisas.”

Ge Annie Lööf chansen

NSD tycker Annie Lööf (C) ska få chansen att bilda regering: “En lösning för Norlén skulle kunna vara att så småningom ge Annie Lööf (C) uppdraget att bilda en ny regering. I min bok skulle hon kunna bli drottning i Mittens Rike och stå i spetsen för en bred samarbetsregering med sitt eget parti, M, KD, L, S och MP. Det är en lösning med många fördelar – såväl för de berörda partierna som Sverige som land.”

Merkel – en fackelbärare

Man bara älskar hur The Guardian skriver sina ledare. I dag om att Angela Merkel meddelat att hon inte ställer upp för omval: “The German chancellor has been a torch-bearer for civilised values. Liberal democracy needs more figures like her”

Dagens Snackis:

Höstlov. Underbart med lite ledig tid för barnen. Men hur tänkte man när det inte riktigt går att samköra med folks arbeten?

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS