Dagens PS

Ledarkollen: Trump gemensam nämnare

Borås-Tidning skriver att presidenten är den gemensamma nämnaren när det gäller de brev med bomber och annat som skickat till kända personer i USA.(Foto: TT)
Borås-Tidning skriver att presidenten är den gemensamma nämnaren när det gäller de brev med bomber och annat som skickat till kända personer i USA.(Foto: TT)
Marcus Birro
Marcus Birro
Uppdaterad: 26 okt. 2018Publicerad: 26 okt. 2018

Dagens ledarkoll handlar om Trump och bomb-breven i USA, om kärnvapen, om branden på Backaplan 1998 och så blir det lite schlager.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt. 

Donald Trump den gemensamma nämnaren

Borås Tidning skriver att den gemensamma nämnaren i alla de brev med bomber och annat som skickats till kända personer i USA är president Donald Trump: “I går drog många en lättnadens suck över att ingen kom till skada. Detta fråntar inte allvaret och i takt med att fler upptäcks växer oron. FBI utreder händelserna som terrorism. Klart är att det verkar röra sig om en till synes välplanerad och omfattande attack, med syfte att sätta dessa människor i skräck. Förutom att många av de adresserade har kopplingar till Demokraterna verkar det bara finnas en gemensam nämnare – de är alla tydliga motståndare till Donald Trump.”

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Terrorbalansen anno 2018

Dagens Industri skriver om kärnvapen: “Kärnvapen har en lika mörk som glasklar logik. Sverige påbörjade ett kärnvapenprogram när Sovjet skaffade kärnvapenkapacitet och skrotade inte planerna förrän USA i slutet på 60-talet gav informella garantier om att Sverige låg under samma kärnvapenparaply som de andra Nato-länderna. Om den ena sidan har men inte den andra ökar risken. När båda sidor sitter i en terrorbalans minskar den”

Norrländsk schlager

Norrländska Socialdemokraten citerar gamla schlagers i sin ambition att förklara det politiska läget: “För att citera Anders Fugelstads Svensktoppsklassiker: Ingenting är längre som förut/ Alla gamla sanningar är slut/ Alla gamla sånger dom är vals/ och stämmer inte alls.”

20 år sedan branden på Backaplan

Det här blir känslosamt. Jag vaknade en morgon för snart 20 år sedan av att min mor ringde och grät och undrade om jag hade varit på fest på Hisingen. “Slå på teven” sade hon. Då såg jag om branden i Backa på Hisingen. Jag arbetade på SR den gången och vi samlades i chock och förstämning. Senare samma kväll åkte jag på en inplanerad resa till Köpenhamn över helgen. Vi söp och grät och pratade i tre dygn.

Aftonbladet minns också att traumat: “I bland går tiden fort.
På måndag har det gått 20 år sedan 63 unga människor miste sina liv i branden på Backaplan i Göteborg.Ytterligare 213 ungdomar skadades, många av dem svårt. Jag minns det som det var förra året. Precis som nu hade höstlovet just börjat. Några killar hade ordnat ett Halloweendisco och släppte in alldeles för många. Lokalen på Backaplan var godkänd för 150 personer, men sent på kvällen trängdes 370 ungdomar på dansgolvet.”

Dagens snackis:

I över två år gick jag runt med synfel. Jag skyllde på trötthet när bokstäverna flöt ihop varje gång jag skulle läsa något. I går, äntligen, gick jag till optiker som öppnade upp en ny värld för mig.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS