Dagens PS

Ledarkollen: Var ska våra äldre bo?

Var ska våra äldre bo
Var ska våra äldre bo
Marcus Birro
Marcus Birro
Uppdaterad: 22 okt. 2018Publicerad: 22 okt. 2018

Dagens ledarkollen tar ett stort grepp på svensk landsort. De mindre tidningarna skriver bland annat om var våra äldre ska bo, om tiggarna, om demokratin i öst. Och så skriver DN om önskan att tända eld på störande Ipads.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt. 

Var och hur ska de äldre bo?

NSD skriver om de äldres situation: “När bristen på bostäder diskuteras brukar exemplet vara studenter i städer som tvingas bo hemma hos föräldrarna alldeles för länge. Det kan såklart vara påfrestande. Men det finns en än värre brist på hem som skadar på riktigt. Nämligen platsbristen på det som i vardagligt tal brukar kallas för äldreboenden.Länge var målet att äldre skulle bo hemma så länge som möjligt. Med hemtjänst, och inte sällan anhörigas hjälp, skulle människor hållas borta från äldreboenden.Visst finns det en god poäng i att äldre som vill och kan bo kvar hemma gör det, de ska inte ryckas upp och flyttas mot sin vilja. Men idag är det tvärt om.”

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Borås Tidning: “Ingen plats här för tiggarna.”

De är inte bara i de stora städerna som tiggarna finns. Borås-Tidning skriver idag: “Den senaste veckan har BT ännu en gång uppmärksammat hur ohållbar situationen är här för de människor som reser hit, främst från Rumänien, för att tigga. Husvagnsbranden i det tiggarläger som uppstått på en privatpersons mark utanför Bredared är bara den senaste händelsen som sätter fingret på den misär som de 30-talet hitresta lever i.”

Demokratin i öst, sedd från Gävle

Gefle-Dagblad skriver om demokratin både utomlands och här hemma: “Efter kommunismens fall i Sovjet och Östeuropa var demokrati och mänskliga rättigheter på frammarsch. Återstående kommunistdiktaturer som Kina införde mer av marknadsekonomi. Förhoppningar fanns om att ökat välstånd och minskad ekonomisk centralstyrning skulle leda till krav på öppenhet och demokrati i de kvarvarande diktaturerna. Tidigare central- och östeuropeiska kommunistdiktaturer blev som demokratier medlemmar i EU.”

Tänd eld på Ipads

Ibland skriver även de stora tidningarna om det något mindre. Idag skriver DN om telefoner och plattor: “Att tillåta krokben på springande barn är lite överdrivet. Men det parti som tillåter mig att tända eld på störande Ipads får min röst i kommande nyval. “

Dagens snackis:

Föräldraansvar. Det talas väldigt lite om vilket ansvar föräldrarna har för barn under 18 som begår brott och skadegörelse.

 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS