Dagens PS

Ledarkollen: Tyskland beviset

DI skriver om att Tysklands delstatsval också sätter fingret på svenska politiska svårigheter. (Foto: TT)
DI skriver om att Tysklands delstatsval också sätter fingret på svenska politiska svårigheter. (Foto: TT)
Marcus Birro
Marcus Birro
Uppdaterad: 16 okt. 2018Publicerad: 16 okt. 2018

I dag handlar ledarkollen om Tyskland, ensamstående föräldrar, om att jobba fyra dagar i veckan, inrikespolitik och om polisen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt.

Tyskland bevisar svårigheterna

DI skriver om det tyska delstatsvalet och drar paralleller till Sverige: “CSU backade mer än 10 procentenheter och förlorade sin absoluta majoritet för första gången sedan 1962. SPD gjorde ännu sämre ifrån sig. Partiet rasade nära 11 procentenheter och slutade på 9,7 procent.”

DN: “Polisen blir bara sämre”

DN skriver rakt på sak om krisen inom polisen: “Polisen blir bara sämre. Och alla är överens om att det finns allvarliga problem. Den stora omorganisationen har inte hjälpt. I stället blir situationen värre och värre för varje år. Det handlar inte bara om pengar, om resurser, utan om något mycket värre: en dysfunktionell organisation.”

Politik eller samhällsproblem?

Aftonbladet sätter det politiska skeendet i ett samhällsperspektiv: “Det är lätt att glömma att det som händer i riksdagshuset ytterst handlar om verkliga samhällsproblem. Som ett arbetsliv där fyra av tio välfärdsarbetare tvingas äta värktabletter varje vecka. Politiskt arbete handlar om företagshälsovård, resurser till välfärden och fungerande socialförsäkringssystem. Till exempel.”

Fyradagarsvecka?

ANNONS

The Guardian skriver om möjligheterna/riskerna med att arbeta fyradagarsvecka: “Of course there’s the question of how we could afford a four-day week in a time of anaemic wage growth, rising prices and low-paid jobs aplenty. Most people simply aren’t able to take a 20% pay cut, which surely makes the four-day working week a pipe dream.”

Dagen snackis:

Världens vackraste bukett med blommor går till alla mammor och pappor som har sina barn varannan vecka med allt vad det innebär. Alla jag känner och ser omkring mig kämpar dygnet runt för att ge de alla bästa förutsättningar för era barn. Ni är hjältar.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS