Dagens PS

Ledarkollen: Vem vann egentligen?

Ledarkollen ställer dagens mest angelägna fråga: Vem vann egentligen? (Foto: TT)
Ledarkollen ställer dagens mest angelägna fråga: Vem vann egentligen? (Foto: TT)
Marcus Birro
Marcus Birro
Uppdaterad: 10 sep. 2018Publicerad: 10 sep. 2018

Dagens ledarkoll handlar uteslutande om valet. Och så en kort dödsruna över en av Sveriges viktigaste idrottspersonligheter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt. 

Vem vann?

Det är dagen efter. Vilka vann? Vilka förlorade? Inte alldeles enkla frågor eftersom även en förlorare kan bli en vinnare i dagens svenska politiska landskap. DI försöker reda ut begreppet: “Det är inte självklart hur nya regeringskonstellationer ska uppstå, varken på riksnivå eller lokalt. Men det nuvarande valresultatet visar att Socialdemokraterna och Miljöpartiet är de stora moraliska förlorarna. Det bör allianspartierna betänka nu under de kommande veckorna då en rad politiska aktörer måste göra sitt viktiga ställningstagande – ta makten eller ge bort den.”

Analys från vänster

ETC skräder inte orden om Sverigedemokraternas framgångar i väljarkåren: “Med sitt bagage lyckas Sverigedemokraterna ändå locka nästan var femte väljare och stärker sin roll som vågmästare. Trots utbredd antisemitism, trots kvinnohat, trots fantasier om att meningsmotståndare – vår ledarskribent Veronica Palm – ska lemlästas av terrorbomber. För att bara nämna skandaler som uppdagats senaste veckorna.”

Perspektiv på valet

Expressen försöker se den något större bilden: “Inför valet såg det ut som om valets stora vinnare skulle bli ytterkantspartierna – Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Det varnades för att Socialdemokraterna skulle drabbas av en “pasokifiering” – alltså smälta bort likt de grekiska socialdemokraterna. Så blev det inte. S valspurtade långt bättre än någon hade förväntat sig och landade på 28 procent av rösterna. Vänsterpartiet gjorde inte alls det succéval som alla hade förväntat sig. Tacka väljarna för det. Visst gör S ett historiskt dåligt val, men med tanke på hur illa det såg ut för bara några veckor sedan – och kräftgången för socialdemokrater runtom i Europa – kommer resultatet ändå att betraktas som en stor framgång.”

Avgå, Löfven

ANNONS

Borås-Tidning anser att Stefan Löfven bör avgå: “Förlusterna till Vänsterpartiet har gjort att statsminister Stefan Löfvens ställning blivit mer eller mindre ohållbar. Det enda rimliga är att Löfven väljer att avgå oavsett om de rödgröna blir större än Alliansen. Om inte, lär han bli ett lätt rov för ett revanschsuget V. Jonas Sjöstedts krav på att få bli vice statsminister i vänsterregering är skäl nog för en anständig socialdemokrat att tacka för sig.”

Dagen Snackis:

Frank Andersson är död. Jag träffade honom några gånger, alltid trevlig, alltid öppenhjärtig, alltid glad. Sannerligen en idrottslig pitbull i pudelparken. Han verkade älska livet, både dess mörker och dess ljus. Levde mer som en rockstjärna än en idrottsman. För det ska han alltid minnas ömt och vackert. Satte Sverige (och Trollhättan) på kartan. En idrottsman och personlighet långt utöver det vanliga.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS