Ledarkollen: Tummen ner för bankskatt

Uppdaterad: 24 aug. 2018Publicerad: 24 aug. 2018
Dagens Industri gillar inte alls finansminister Magdalena Anderssons nya förslag om en bankskatt. (Foto:TT)
Dagens Industri gillar inte alls finansminister Magdalena Anderssons nya förslag om en bankskatt. (Foto:TT)

Ledarkollen fredag handlar om bankskatt, om Turkiet, om klimatet, om SD och så om detta med att inte berätta sanningen för att man inte vill spela vissa krafter i händerna men just spelar dessa krafter i händerna genom att inte berätta sanningen…

ANNONS
ANNONS

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt.

Värdelös bankskatt

Igår föreslog Socialdemokraterna en så kallad bankskatt. DI skriver om det: “Tidvis talar partiet om rättvisa och ökad legitimitet i skattesystemet. Men minst lika ofta handlar det om ”tillskott till statskassan”, att pengarna behövs för en välfärd som går på knäna. Detta sista sätt att resonera haltar. Om ökade inkomster till välfärden är överordnat, varför i så fall sänka skatten för pensionärer med 4 miljarder kronor?”

ANNONS
ANNONS

Högerkollaps inför klimatkollaps

ETC skriver om klimatfrågan och vad man menar är högerns kollaps inför en kollaps, den om klimatet: “Högernationalisterna verkar ha ett gemensamt behov av att förneka vetenskap, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på alla konspirationsteorier de odlar. Men för ledningarna finns det ingen annan grund bakom de här partiernas medvetna sabotage mot all klimatpolitik, än den egna makten. Man vill samla de missnöjda som inte tycker att det är roligt att få veta att vi faktiskt måste ställa om våra liv. Trumps tirader är bara ett bevis.”

Ekonomi och demokrati hör ihop

Det är inte ofta som svenska tidningar blickar utomlands på ledarplats, särskilt inte i valtider. Men GP skriver om Turkiet idag: “Finns det ett samband mellan den ekonomiska krisen och Turkiets allt mindre demokratiska förhållningssätt? Ja, förmodligen. Förtrycket av kritiska medborgare och landets ekonomiska kollaps har sin grund i samma attityd – en tro på att allt kan kontrolleras av staten.”

Ännu mera SD

DN hakar på en vagn på världens längsta tåg, det tåg som handlar om medias och övriga politikers fixering vid Sverigedemokraterna: “Det förflutna (SD) vill partiet inte kännas vid eller tala om. Varje gång någon av dess företrädare gör bort sig så heter det att detta är ett enskilt rötäggs verk. Det upprepas intill leda för de enskilda rötäggen är många och utgör till stor del också partigräddan. SD talade visserligen ett tag högtravande om att göra upp med sin historia och låta upprätta en vitbok, men det projektet tycks ha runnit ut i sanden. Vad som är desto svårare att begripa är hur ointresserade så många inom den svenska högern tycks vara av att diskutera såväl Sverigedemokraternas nära förflutna som de stora problem partiet uppenbarligen lider av också i dag. Detta talas det aldrig om.”

Dagen Snackis:

Det märkliga i att myndigheter, media och politiker inte förstår att deras ivriga och egentligen rätt hälsosamma strävande efter att inte främja främlingsfientlighet, deras förkärlek för halvsanningar och att hålla käften om känsliga frågor, helt enkelt spelar just den där främlingsfientligheten rakt i händerna.

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS