Dagens PS

Ledarkollen: Det borde bli en valfråga

Andelen i SEB:s Boprisindikator som tror på stillastående priser 2020 har i stort sett fördubblats. (Foto: TT)
Andelen i SEB:s Boprisindikator som tror på stillastående priser 2020 har i stort sett fördubblats. (Foto: TT)
Marcus Birro
Marcus Birro
Uppdaterad: 08 aug. 2018Publicerad: 08 aug. 2018

I dag handlar ledarkollen om bostadssituationen, om fusk-Sverige, om klimatet och om att både socialdemokratin och borgerligheten är i kris.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt. 

Bostadssituationen blir ingen valfråga

En valrörelse handlar i viss mån även om de frågor som INTE kommer med. DI skriver om bostäderna: “Bostadsfrågorna är frånvarande från valrörelsen. Det brukar förklaras med att det är ett känsligt politikområde, där varje förändring påverkar många människors vardagskalkyler och ibland förändrar deras livsval. Politiker vill undvika att få skulden för att ha gjort ingrepp i hushållens bostadskostnader. Detta är förklaringen till idén att bostadspolitiska åtgärder, särskilt vad gäller skatter, bör beslutas i en blocköverskridande uppgörelse.”

Klimatfrågan måste upp på dagordningen

GP skriver kort, koncist och tydligt om en annan fråga, en så kallad ödesfråga, som knappt orkar upp på den politiska dagordningen inför valet, klimatfrågan: “Om vi i framtiden vill slippa fler somrar med torka, brinnande skogar och djur som nödslaktas duger det inte med sådana skygglappar. Klimatfrågan måste upp ännu högre på dagordningen, och världen måste utnyttja de många verktyg som finns tillgängliga.”

Både socialdemokrati och borgerlighet i kris

Allt och alla är i kris enligt Göran Greider, både socialdemokrati och borgerlighet. Han skriver i ETC: “I de borgerliga lägren sprider sig därmed skadeglädjen. Äntligen siktas det definitiva slutet på en lång historisk era där social jämlikhet och offentlig expansion var ledmotiven. I svensk politisk debatt har vi kunnat se hur S-krisen ofta växlas in i en påfallande självgodhet: Borgerliga partiledare kan i debatter självklart utgå från att det blir en borgerlig statsminister efter nästa val. De ser det som naturgivet.Ändå är det ju helt uppenbart att denna svenska borgerlighet står på ett smältande isflak och ropar ut sin triumf i förväg.”

Välkommen till fusk-Sverige

ANNONS

Expressen vrider några varv på självbilden, Sverige som ett land där ingen fuskar, där det inte finns någon korruption och där alla gör rätt för sig: “Än är vi inte ett folk av fifflare. Men om inte forskarvärlden sätter åt sina fuskare, om inte skolan får styr på betygsinflation, om inte kontrollmekanismerna stärks hos Försäkringskassan och Skatteverket – då kan vi säga adjö till det hederliga gamla Sverige. För den som tror att många andra fubbar ostraffat har lätt att ta efter.”

Dagen Snackis:

Hur är det möjligt att naturen och allt runt omkring oss meddelar oss om klimatförändringar och vi ändå inte på allvar orkar ta till oss vad naturen försöker berätta?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS