Dagens ledarkoll handlar om småländsk envishet, könskorrigering, på vilket sätt vi allra bäst lär oss saker, svensk rösträtt och snö på jul.

ANNONS

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt. 

Småländsk envishet

DI skriver om småländsk envishet: ”Under de år Annie Lööf varit politiker på toppnivå har hon ofta hänvisat till sitt småländska ursprung. Hennes hemby, Maramö utanför Värnamo, ligger i det klassiska småföretagarbälte som ringlar över södersluttningen till småländska höglandet. Gemensamt för dessa småstäder, Gnosjö, Anderstorp, Smålands stenar, Reftele, Hestra, Gislaved, Vaggeryd, Hillerstorp och Värnamo är att de inte har något gratis. Här finns inga stora universitet som nere i Skåne, inga storflygplatser som i Mälardalen, inga statliga myndigheter som i Växjö, inga regementen som i Karlskrona och ingen jättehamn och inga naturresurser mer än den resliga tallen.”

Oåterkalleligt beslut

Expressen skriver om kirurgisk könskorrigering: ”Kirurgisk könskorrigering är ett oåterkalleligt beslut. Det måste säkerställas att behandlingen gör mer nytta än skada.”

Förakta inte inlärd kunskap

Borås Tidning skriver om detta med inlärning och vilken typ av skola vi har och borde ha i Sverige: ”Att dunka in floder eller formler eller fågelarter beskrivs inte sällan, och sorgligt nog ofta av människor som arbetar med skola och utbildning, som något fruktansvärt förlegat. Varför lägga krut på att sådant när man kan få fram det med några knapptryck på mobilen? I stället bör de unga utveckla kreativitet och analys och kritiskt tänkande och Gud vet vad.”

Grattis svensk rösträtt, 100 i dag

NSD skriver om att det idag är hundra år sedan Sverige införde lika röstsätt för alla: ”Den 17 december 2018 är det 100 år sedan riksdagen fattade det principiella beslutet att införa allmän och lika rösträtt i Sverige. För att fira 100-årsminnet av demokratins genombrott har övergångsregeringen därför beslutat att göra den 17 december 2018 till en tillfällig allmän flaggdag.Det finns goda skäl att påminna om beslutet för 100 år sedan. Det fick en helt avgörande betydelse för vårt land.”

ANNONS
ANNONS

Dagens snackis:

Snön kom. Barnen blir lyckliga. Törs vi hoppas på en vit jul?