Det skriver Expressens ledarredaktion på måndagen och är kritisk mot att hårda sekretessregler på svenska myndigheter förhindrar handläggare från att granska personer ordentligt. Ledarskribenten hänvisar till söndagens SR-program ”I lagens namn” i vilket handeln och fusket med ID-handlingar uppmärksammades.

ANNONS

”Bidrags- och skattefusk, ekobrott och terrorism. Det svenska välfärdssystemet lockar till sig kriminella av allehanda slag. Risken att åka fast för ID-fusk och bidragsbrott är liten och möjligheten att roffa åt sig miljonbelopp är stor”, heter det i artikeln.

Skribenten tar upp några av flera typer av fusk: assistansbolag som lurar Försäkringskassan på pengar för icke utfört arbete, företag som får statliga medel för nystartsjobb men utnyttjar svart arbetskraft samt terroristen som dödade fem personer på Drottninggatan och som hade flera olika ID-handlingar.

Expressens ledarredaktion kallar det för ”ett hot mot hela välfärdssystemet” och efterlyser regeländringar som skulle göra det möjligt för exempelvis Skatteverket att dela information med Folkbokföringen.

MISSA INTE: Myndigheter handfallna mot bedragare [DagensPS.se] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Rapport: Svensken reser för skattepengarna [DagensPS.se] >