Efter vårens val till EU-val står det nu klart att en majoritet av parlamentarikerna tar plats i Bryssel för första gången – och alla får en mastig löneförhöjning.

ANNONS

Det visar en genomgång som Dagens Industri har gjort. En riksdagsledamot tjänar 66.900 kronor i månaden, medan en europaparlamentariker tar hem 8.758 euro, motsvarande drygt 93.000 kronor – en löneökning på 39 procent för 16 av de 20 som i maj röstades in i parlamentet, enligt Di.

Alla ledamöter betalar EU-skatt och avgifter, och får därför ut motsvarande 72.484 kronor i månaden. Därtill betalar de svenska ledamöterna svensk skatt, där EU-skatten räknas av från total inkomst, står det i artikeln.

Vid resa inom eller utanför landet där de valts så ersätts ledamöterna med upp till motsvarande 47.303 kronor per år. För tjänsteresor i Bryssel eller Strasbourg får ledamöterna en schablonersättning om motsvarande 3.400 kronor per dag, för att täcka övernattningar eller andra kostnader, skriver Di.

Europaparlamentets ledamöter får även en särskild ersättning för ”allmänna utgifter”. Den ska täcka kostnader för arbetet, exempelvis kontor, dator och representation motsvarande 47.930 kronor per månad.

ANNONS
ANNONS

Ledamöterna har dessutom rätt till så kallad övergångsersättning när mandatperioden tar slut. Den motsvarar arvodet för en månad per år som de varit ledamöter, och betalas ut under högst två år, enligt artikeln.