Dagens PS

KU-granskning dolkstöt för Löfven?

KU:s vice ordförande Björn von Sydow och statsminister Stefan Löfven. (Foto: TT)
KU:s vice ordförande Björn von Sydow och statsminister Stefan Löfven. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 17 aug. 2017Publicerad: 17 aug. 2017

Gräver på djupet i den smutsiga affären.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Vi kommer begära att Säpos förundersökningsprotokoll lämnas ut till oss. Vi tror att den kommer att bli en viktig del av utredningen”, deklarerar Konstitutionsutskottets vice ordförande Björn von Sydow för Expressen.

Som DagensPS tidigare har berättat har den allvarliga läckan på Transportstyrelsen redan fått många huvuden att rulla. Både inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson har tvingats lämna regeringen och allianspartierna ruckar inte på sin misstroendeförklaring mot duons S-partikamrat, försvarsminister Peter Hultqvist.

I korthet handlar it-skandalen på statliga Transportstyrelsen, TS-gate som den kommit att kallas, om att sekretessbelagda uppgifter legat öppna för insyn hos icke säkerhetsklassade tekniker i Östeuropa.

Informationen som kan ha läckt ut, vilket även Transportstyrelsen bekräftat i dag, torsdag, rör sekretessbelagda personuppgifter om skyddade adresser till såväl vanliga människor som stridspiloter och register över militära fordon, id:n på hemliga agenter, kartor och annan känslig information om broar, vägnät och körkortsregister med bilder.

Det här kan alltså ha hamnat i händerna på “fel” individer i samband med upphandlingen av myndighetens it-verksamhet. Den dåvarande generaldirektören Maria Ågren fattade det ödesdigra beslutet att outsourca it-verksamheten, vilket ledde till att hon fick sparken och dessutom fick ett strafföreläggande på 70.000 kronor i dagsböter; hon erkände att hon begick ett brott mot myndighetens hantering av sekretessklassad information.

Men vilken skada det här i förlängningen kan innebära för riket är inte klarlagt. Även försvarsdepartementet har nu – vid sidan av KU:s granskning – inlett en utredning om vilka eventuella skadeverkningar härvan har fått på det militära och civila försvaret, rapporterar TT och Ekot i Sveriges Radio.

Kostitutionsutskottets djupgående kartläggning av vilka som visste vad och när i TS-gate kan om möjligt svara på många outredda frågor, både vad den tidigare alliansregeringen under dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldts (M) ledning visste och den nuvarande regeringens inblick i affären med fokus på statsminister Stefan Löfven (S), som hävdat att han fick information om läckan på Transportstyrelsen först i januari i år.

Frågan som alliansledarna bringa klarhet i är när Stefan Löfven fick kännedom om skandalen, och hur mycket han kände till av det som hände och när.

“Jag är väldigt förvånad över att statsministern inte fick någon information. Om jag hade fått den hade jag omedelbart ringt Fredrik Reinfeldt”, säger den före detta justitieministern Beatrice Ask, moderat KU-ledamot, till Expressen TV.

ANNONS

Strax före lunch i dag satte sig KU:s ledamöter ned bakom stängda dörrar för att påbörja sin granskning av affären på Transportstyrelsen, en utredning som enligt KU:s vice ordförande Björn von Sydow kan ta “veckor och månader”.

Det handlar om att vända på varenda sten och i det ligger alltså en begäran om att få ta del av säkerhetspolisens förundersökning om TS-gate.

Kan det innebära slutet för Stefan Löfvens tid som statsminister?

Den frågan återstår att se men Björn von Sydow är alldeles övertygad om att Säpo-handlingarna blir “en viktig del av utredningen”, betonar han för Expressen.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS