Dagens PS

Washington Post: "Kapitalismen i kris"

kapitalism-kris-donald-trump
När kapitalismen ifrågasätts tar eliten det personligt. Klyftorna växer i USA
Joel Durén
Joel Durén
Uppdaterad: 24 apr. 2019Publicerad: 24 apr. 2019

När kapitalismen ifrågasätts tar eliten det personligt. Klyftorna växer i USA, och nu oroar sig miljardärerna för om deras livsstil kommer att överleva.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I ett långt reportage i The Washington Post skriver Greg Jeffe om människorna som levt ”the American Dream”: de har startat från noll, gjort karriär och jobbat stenhårt för sin förmögenhet. Länge var folkets inställning att USA är möjligheternas land. De vågade entreprenörerna och stora företagen skulle ta sig an samhällets utmaningar och staten mest hålla sig undan, men nu blåser förändringens vindar, menar Jeffe.

Finanskrisen 2008 visade på det amerikanska systemets brister, men det var inte förrän presidentvalet 2016 som Amerikas miljardärer på allvar började bli oroliga, enligt artikelförfattaren. Donald Trump hade gått segrande ur striden med Hillary Clinton mycket tack vare folkets uppdämda ilska, forsätter han.

Och det var just genom Trump som folket hittade något att skylla problemen på, resonerar Greg Jeffe. Landets förfall är påtagligt på flera områden, menar han, och att skylla på invandringen var lättillgängligt för många. Synnerligen lättare än att rikta kritiken inåt.

”Jag tror att vi är mitt i en revolution. Inte en med vapen, men en revolution där båda sidor vill rasera systemet, och oftast är det ingen som vinner på en revolution”, säger riskkapitalisten Seth Klarman till Washington Post.

I artikeln skriver Jeffe att många nu ser ett system som är sönder, kraschat av alla tech-entreprenörer som i den digitala revolutionen gjorde sig en förmögenhet utan att anställa.

“Resultatet är en allt större förmögenhet, utspridd på allt färre människor”, avslutar han.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS