Omröstning redan på fredag. Så ställer sig Alliansen till misstroendeförklaringen.

ANNONS

Under onsdagens migrationspolitiska debatt i riksdagen meddelade Sverigedemokraternas talesperson i migrationsfrågor, Paula Bieler (SD), att partiet kommer att begära en omröstning om misstroende mot statsminister Stefan Löfven (S). Det efter avslöjandena kring IT-skandalen på Transportstyrelsen och det faktum att Peter Hultqvist (S) fortfarande sitter kvar på sin position som försvarsminister, trots partiets tidigare krav.

”Det har varit allt tydligare att informationen har varit mycket nära statsministern själv. Han har talat om ett haveri, men han har inte talat om haveriet inom den egna regeringen, inom regeringskansliet, och att information inte förs vidare eller hans roll som ledare i detta, säger hon, enligt Aftonbladet.

Sverigedemokraterna har 47 ledamöter i riksdagen och överstiger därför kravet på 35 ledamöter för att kunna lägga fram ett förslag om misstroende och för att förslaget ska gå igenom krävs 175 röster. Enligt Aftonbladet väntas omröstningen bli av på fredag efter att frågan bordlagts två gånger.

Alliansen har tidigare gett besked om att inte stödja SD i en misstroendeförklaring. Och när TT talar med Centerpartiets Annie Lööf står hon fast vid vad som sagts.

”Vi kommer inte att stödja ett misstroende mot statsministern. Det handlar om att det inte finns tillräckligt starka skäl i dagsläget, vi har inte tillräckligt med information för att det ska vara berättigat”, säger hon och får medhåll från Liberalernas Jan Björklund.

ANNONS
ANNONS

”Den frågan kommer vi att ta ställning till i slutet av veckan”, säger han till AB.