Det beskedet ger nu Centerledaren. ”Tyvärr måste jag konstatera att resultaten inte håller för ett samarbete.”

ANNONS

Annie Lööf håller presskonferens om att regeringssamarbetet brutit samman.

”Jag är genuint besviken över att S inte tog chansen till ett blocköverskridande samarbete”, säger hon.

Centerpartiets ledare hävdar att hon ”gjort allt” för att lösa landets regeringskris. Nu bollar hon över ansvaret till S och M att ta ansvar för att landet får en ny regering.

”Efter månader av fruktlösa försök att finna en ny regering bröt Centerpartiet dödläget för några veckor sedan, genom att lägga mer fokus på sakpolitiken. Vi valde att överväga att släppa fram Stefan Löfven som statsminister – om S kunde acceptera en tydlig liberal kravlista”, säger Lööf och gör klart att Centern nu tänker rösta nej till Stefan Löfven som statsminister och inte stödja regeringens övergångsbudget.

Ytterligare ett bakslag för Löfven och Socialdemokraterna är att Liberalerna, enligt partiets ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson, i nuläget tänker lägga ner sina röster på regeringens övergångsbudet.

Det banar i så fall väg för Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag att gå igenom i riksdagen.

Talmannen Andreas Norlén ger nu partierna möjlighet att under ett par dagar överväga innebörden av Centerns besked att partiet inte ställer sig bakom en S-ledd regering, framgår det i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

”Jag har fått besked om att Centerpartiet inte ställer sig bakom den överenskommelse som partierna har arbetat med. Jag kommer därför att ge partierna möjlighet att under ett par dagar överväga innebörden av beskedet. Under tiden kommer jag att hålla informella samtal med olika partiledare”, säger Andreas Norlén.

De flesta bedömare drar nu slutsatsen att Sverige går mot ett extraval.

”Sverige tar ett jättekliv mot extraval”, skriver bland andra Sydsvenskans politikreporter Olle Lönnaeus (obs, inloggning krävs).