Alliansen presenterar en ny anställningsform för nyanlända. Så här ser förslaget ut.

ANNONS

Alliansen höll på tisdagen gemensam presskonferens för att presentera förslag på en ny typ av anställningsform skräddarsytt för nyanlända och de med låg eller ingen utbildning, rapporterar flera medier.

Enligt partiledarna på plats ska de nya så kallade ”inträdesjobben” ge den anställde 70 procent av den rådande ingångslönen i branschen. Resterande 30 procent ska bestå av utbildning i tjänsten, förklarar man enligt bland annat Expressen. Arbetsgivare ska dessutom helt slippa betala arbetsgivaravgift för dessa.

Den nya anställningsformen ger ”helt nya grupper” chansen att ta sig in på arbetsmarknaden, menar moderatledaren Anna Kinberg Batra.

”Det här vill vi göra verklighet av så snabbt som möjligt. Det jag hoppas är att antalet bidragstagare minskas”, säger hon under presskonferensen.

Centerpartiets Annie Lööf fortsätter:

”Det här handlar om riktiga jobb, jobb som man kan anställa utan inblandning av arbetsförmedlingen.”

Expressen politiske expert, K-G Bergström, vill inte utvärdera förslaget i sak men tror att regeringen och de redgröna kommer att kritisera upplägget med argumentet att det frångår ”svensk aretsmarknadstradition och innebär sänkta löner”. Något han inte håller med om.

ANNONS
ANNONS

”Den här gruppen har inga jobb. De lever på bidrag. Så det innebär att man går från bidrag till egen lön”, säger han till tidningen.

Enligt Alliansen ska förslaget sammanlagt kunna ge 25 000 – 40 000 nya jobb.