Katerina Janouch var förra veckans snackis och hackkyckling i medierna efter att hon bland annat uttalat sig om Sveriges flyktingkris i tjeckisk webb-tv.

ANNONS

Det började med ett påhopp från en skribent på DN Kultur, som utmålade Janouch som lögnerska och för att förmedla en falsk bild av Sverige. Tidningen gick sedan vidare och pressade barnboksförfattarinnans bokförlag att ta avstånd från hennes ”främlingsfientliga” uttalanden, trots att det inte fanns ett spår av rasism i författarens åsikter.

En bokhandlare i Uppsala hängde på lynchmobben – som den bäst kan beskrivas – och plockade bort Janouchs böcker från hyllorna.

Debatten har sedan rasat och stödet som Katerina Janouch fått för det hon sagt – som i sak övergripande visat sig vara korrekta uppgifter – har varit enormt.

Men i dag gav alltså Stefan Löfven nytt liv åt brasan, som kanske aldrig borde tagit eld över huvud taget.

I en intervju med Aftonbladet från det ekonomiska toppmötet i Davos i Schweiz dömde statsministern ut Janouchs bild av Sverige.

ANNONS
ANNONS

”Det är en person som gör ett, enligt min uppfattning, väldigt konstigt uttalande”, sade Löfven till tidningen.

Förre utrikesministern Carl Bildt (M), som också är på plats i Davos, förklarade däremot att han inte alls följt debatten kring Janouch men uttryckte det som att ”det är klart att det har spritts bekymmersamma bilder av Sverige”, dock utan att beskylla den nu aktuella författaren för det alltså.

En som däremot reagerat hårt på Stefan Löfvens attack på Katerina Janouch är Dagens PS tidigare krönikör, medierådgivaren Paul Ronge, som tycker det är minst sagt märkligt att statsministern kommenterar enskilda personers åsikter.

”Det är som att skjuta mygg med bazooka”, säger Ronge till Aftonbladet och undrar vad Löfven tänker opponera sig mot nästa gång.

”Är man på statsministernivå krävs det ganska tunga motståndare för att man ska gå i polemik. Det är en sak om Anna Kinberg Batra skulle varit ute och ha sagt något liknande. Men en enskild debattör som Katerina Janouch, det förstår jag inte vitsen med”, fortsätter Ronge, som emellertid får mothugg av den S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld i tidningen – han anser att Löfven gjort rätt:

”Katerina Janouch är en fri medborgare och utnyttjar sin yttrandefrihet till att driva sina saker. Han ifrågasätter ju inte att hon får säga det, han ger en annan bild. Jag tycker tvärtom det är bra att statsministern står upp och försvarar det land han är satt att leda”, resonerar Ulf Bjereld.

ANNONS
ANNONS

Huvudpersonen, Katerina Janouch, skriver till Dagens PS redaktör på Facebook att Löfvens agerande ”visar hur allvarlig DN:s förvanskade version av vad jag sa i tjeckisk tv är när det får sådana konsekvenser att till och med Sveriges statsminister uttalar sig negativt om mig, utan att själv troligtvis ha en aning om vad jag sagt”.

Janouch konstaterar samtidigt att statsministern uppträder anmärkningsvärt paradoxalt.

”Sedan blir det naturligtvis väldigt motsägelsefullt att Lövfen tycker det är förskräckligt att jag sagt vi har en migrationskris, när det var hans regering som stängde Sveriges gränser, införde identitetskontroll och han själv uttalat sig citat; ’migrationskrisen är en global fråga'”.