”Förtroendeskadligt”, säger talmannen om riksdagskvinnans agerande.

ANNONS

Det är Aftonbladet som berättar att den förra L-toppen Emma Carlsson Löfdahl hittills kvitterat ut över 200.000 kronor – trots att hon har time-out och inte närvarar överhuvud taget i riksdagsarbetet.

Hon har varit ledig från riksdagen sedan den 8 mars efter AB:s avslöjande om att hon plockat ut mer än en halv miljon kronor i bidrag för en lägenhet som hon hyrde av sin make för 13.000 kronor. Till saken hör att avgiften i själva verket inte låg på mer än drygt 2.000 kronor.

Medieuppmärksamheten ledde till att en åklagare startade en förundersökning om misstänkt bedrägeri mot Emma Carlsson Löfdahl, som fick rådet av sitt parti att lämna riksdagen.

Men hon valde att lämna Liberalerna men sitter kvar i riksdagen som politisk vilde och lyfter nu full lön och övriga förmåner – trots att hon alltså inte är i riksdagen eller på något sätt deltar i arbetet där.

Skattebetalarna står för notan.

ANNONS
ANNONS

Med juniarvodet, som kommer snart, har Emma Carlsson Löfdahl fått 278.000 kronor för ett riksdagsarbete som hon tagit ledigt från på heltid.

I summan ingår även ersättning för en övernattningslägenhet, framgår det i Aftonbladet-artikeln.

”Jag tycker att det är ganska tydligt att det är förtroendeskadligt om man tydligt säger att man inte kommer delta i riksdagsarbetet och ändå fortsätter uppbära arvode”, säger talmannen Andreas Norlén till tidningen.

Andreas Norlén har, berättar han, skrivit e-post till Emma Carlsson Löfdahl och förklarat hur han ser på regelverket kring ledighet från riksdagsarbetet med fortsatt arvode. Han har deklarerat att det ”inte är lämpligt”.

Han säger också att Emma Carlsson Löfdahl har möjlighet att begära och bli beviljad tjänstledigt – utan lön.

ANNONS
ANNONS

Han vill dock inte kommentera vad hon svarat på det erbjudandet.

Talmannen Andreas Norlén anser för övrigt, säger han till AB, att Emma Carlsson Löfdahls agerande skadar allmänhetens förtroende för politiker och riksdagen.

Riksdagen kikar nu på möjligheten att framöver stoppa arvoden till riksdagsledamöter som är lediga, enligt Andreas Norlén.