Dagens PS har tidigare skrivit om svenskar som tänker bojkotta USA som resmål om Donald Trump blir ny president. Vi har även berättat om att Sverige kan vara ett av fem tillflyktsländer för amerikaner som vägrar bo kvar om den kontroversiella republikanen och affärsmannen Trump vinner valet.

ANNONS

Nu är stunden inne. I dag går amerikanarna till val av ny president. Och det tycks vara avgjort på förhand. Enligt mätningen som nämns i ingressen kommer en rungande majoritet att lägga sin röst på demokraten Hillary Clinton, som i veckan blev friad frikänd från brott i FBI:s mejlutredning.

Republikanen Donald Trump hade dess för innan ett marginellt övertag på sin politiska motståndare om makten i Vita huset. Trump ledde då med 45 procents opinionsstöd mot Clintons 42 procent.

North Carolina är en av de första delstaterna som rapporterar in röstresultat under tisdagskvällen. Där har det praktiskt taget varit dött lopp mellan de båda presidentkandidaterna tidigare, dock med en svag ledning för Donald Trump, även om Hillary Clinton haft ett betydligt starkare stöd bland svarta väljare i delstaten, rapporterar Reuters.

I tabloiden New York Post är loppet inte lika kört för Donald Trump. Helmut Norpoth, en politisk vetenskapsprofessor vid Stony Brook-universitet, är säker på att Trump tar hem USA-valet. Nämnas kan att Norpoth rickat rätt i presidentvalet i mer än 100 år – med undantag för år 2000, då prognosen slog fel.

”Om Clinton ledde med 10 eller 20 procent skulle jag säga att det här är inte mitt år, men jag kan inte se att det är så”, säger vetenskapsprofessorn.

Moodys Analytics, som haft rätt i alla presidentval sedan 1980, är däremot fast övertygad om att Hillary Clinton segrar och därmed blir USA:s första kvinnliga president, skriver NY Post.

Även BBC News slår fast att Hillary Clinton leder i slutrallyt i presidentvalet, där hon och Trump i de sista skälvande minuterna rest kors och tvärs över den amerikanska kontinenten för att vinna väljarsympatier.

The New York Times rapporterar om en segerviss Hillary Clinton medan Donald Trump riktar kritik mot mediebevakningen under presidentvalskampanjerna.

ANNONS
ANNONS

The Daily Beast skriver att en Trump-seger i natt skulle vara ”den största skrällen – och den största chocken i det amerikanska systemets historia”.

The Independent uppger att amerikanska nyhetsbyrån Associated Press, AP, har 4000 politiska reporterar, de flesta så kallade stringers, som samlar in data från valresultaten i de olika delstaterna i USA. Tidningen redogör också mycket överskådligt i detalj hur valet går till och vad som händer, punkt för punkt.

Hos vadslagningsbolaget Unibet är Hillary Clinton dyngfavorit. Oddset på att hon blir USA:s nästa president står i 1,20 vilket betyder att om du satsar en hundralapp så får du 120 kronor tillbaka, det vill säga att du gör en vinst på blygsamma 20 kronor.

På Trump är oddset fem gånger pengarna hos Unibet. På en satsad hundring rakar du hem 500 spänn, alltså 400 kronor i vinst.

Unibet konstaterar att det är 79 procents chans att Hillary Clinton vinner valet.

MISSA INTE: ”PS krönikör sågar mediebevakningen” [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: ”Han kan bli USA:s president” [Dagens PS] >

LÄS OM MÄTNINGEN: ”Clinton has 90 percent chance of winning: Reuters/Ipsos States of the Nation” [Reuters] >

ANNONS
ANNONS

TVÅ OLIKA SPÅDOMAR: ”This insanely accurate model is still predicting a Trump victory” [New York Post] >

KANDIDATERNA SPURTAR: ”US election: Trump and Clinton in tight race on campaign’s final day – live” [The Guardian] >

RALLY I SISTA MINUTEN: ”US candidates hold final rallies before election day” [BBC News] >

HILLARY SEGERVISS: ”Optimism From Hillary Clinton and Darkness From Donald Trump at Campaign’s End” [New York Times] >

DAGEN D ÄR HÄR: ”Decision Day for America’s Family Feud: The Strongman Vs. Stronger Together” [Daily Beast] >

SÅ GÅR VALET TILL: ”Election 2016 polls: When will we find out who is winning the presidential election?” [The Independent] >