Kommunens förslag kan strida mot grundlagen

Uppdaterad: 08 nov. 2019Publicerad: 08 nov. 2019
handslag
Det ser ut att bli en het höst för företagsförvärv. (Foto: TT)

Nya förslaget från kommunstyrelsen i Trelleborg lyder att den som vill ha anställning måste skaka hand med arbetsgivaren. Förslaget kan strida mot grundlagen.

ANNONS
ANNONS

Det rapporterar Trelleborg Allehanda.

Enligt artikeln kommer idén från Sverigedemokraternas oppositionsråd i kommunen.

Partiet hade tidigare i år lämnat in en motion med förslaget att den som ”av religiösa eller kulturella skäl vägrar att hälsa på motsatta könet genom traditionell handhälsning” inte ska anställas – något som nu alltså i praktiken föreslås av kommunen.

Även 2018 föreslog partiet en liknande motion. Då handlade det om att man inte skulle anställa män som inte vill skaka hand med kvinnor – en motion som avslogs.

Den nya motionen gäller dock både män och kvinnor.

“Det är ett problem om vi inte vågar stå upp för vår kultur och vårt sätt att leva”, säger kommunalrådet Mikael Rubin (M), till tidningen.

“Det är vanligt svenskt folkvett att skaka hand. When in Rome, do as the Romans”, fortsätter han.

Enligt tjänstemännens beredning strider förslaget mot den grundlagsskyddade religionsfriheten, men trots det har både Moderaterna och Sverigedemokraterna trotsat lagstiftningen och röstat ja. Socialdemokraterna och Liberalerna röstade nej, och Kristdemokraterna deltog ej i beslutet, skriver tidningen.

Omröstningen gör att kommunstyrelsen nu kommer föreslå kommunfullmäktige att anta förslaget.

ANNONS
ANNONS