Dagens PS

Försvarshemligheter kan ha stulits i hackerattack

(Foto: TT / Montage)
(Foto: TT / Montage)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 03 okt. 2017Publicerad: 03 okt. 2017

Hackare kan ha kommit över säkerhetsklassad information i vad som beskrivs som ”en av de största dataintrångshärvorna i svensk rättshistoria”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det avslöjar Kvällsposten på tisdagsmorgonen och konstaterar att ”en ny IT-säkerhetsskandal har drabbat centrala svenska myndigheter.” Tidningen hänvisar till uppgifter från källor med insyn i den pågående rättegången mot sammanlagt åtta Malmöbor som misstänks för flera grova dataintrång och bedrägerier under 2015 och 2016, som DagensPS.se tidigare skrivit om.

Enligt uppgiftslämnarna ska polisens IT-experter upptäckt att ett flertal drabbade företag i härvan haft uppdrag åt både Försvarsmakten, polisen och Myndigheten för samhällsskydd MSB. Listan över företag uppges ingå i icke offentliga delar av polisutredningen bakom åtalet och enligt Kvällsposten kan svenska försvarshemligheter och annan säkerhetsklassade information ha stulits.

”Det är påfallande hur dålig säkerhet de här företagen har haft”, säger en källa till tidningen.

På MSB bekräftar man för Kvällsposten att företag som anlitats av myndigheten har hackats men kan inte svara på om de misstänkta hackarna kommit över någon säkerhetsklassade information.

Även SÄPO bekräftar att uppgifterna om misstänkta intrången är kända.

”Säkerhetspolisen känner till ärendet du nämner och har utifrån vårt ansvar gått ut med information till berörda myndigheter”, skriver Johanna Blomqvist, pressekreterare på Säpo, i ett mejl.

Rättegången mot den 38-åriga huvudmannen och de sju andra pågår just nu och väntas pågå i sammanlagt 35 dagar. Dataintrången – som omfattat bedrägerier på upp till en kvarts miljard kronor – har tidigare kallats för ”en av de största dataintrångshärvorna i svensk rättshistoria”.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS