Efter ett kaotiskt år går Hongkong in i sin första recession på ett årtionde. Minskad turistnäring ses som viktigaste anledningen till att BNP sjönk 3,2 procent sista kvartalet, men även andra faktorer spelar in.

ANNONS

Jämfört med årets andra kvartal sjönk Hongkongs BNP med 3,2 procent under det senaste kvartalet. Utslaget på hela året är minskningen i BNP 2,9 procent jämfört med 2018, vilket är en betydligt kraftigare minskning än vad branschens analytikerkonsensus låg på, skriver Veckans Affärer.

Hongkongs chefsminister Carrie Lam uttryckte redan i veckan oro för att regionen skulle uppleva en historisk recession till följd av sommarens protester, vilket nu alltså sker. Detta skriver BBC. Tidningen rapporterar att den viktigaste anledningen till den ekonomiska nedgången är en minskning i turistnäringen; mätt i antal besökare till ön väntar man en nedgång på 50 procent under oktober jämfört med samma månad förra året.

Hongkongs flygbolag har blivit kraftigt påverkade av protesterna. Inte minst är detta en följd av den storskaliga demonstrationen inne på landets största flygplats i augusti, då samtliga flyg periodvis var inställda.

När det gäller näringslivets försäljningssiffror har regionens retail-bolag rapporterat en försäljningsminskning på 23 procent i augusti och septembersiffrorna beräknas bli ännu sämre när de offentliggörs.

ANNONS
ANNONS

En annan faktor som har påverkat Hongkongs ekonomi är det pågående handelskriget mellan USA och Kina; en sjunkande yuan har gjort att antalet turister från kinesiska fastlandet har minskat, rapporterar BBC.