Socialdemokraterna rasar i ny mätning och Alliansen rycker ifrån – blockskillnaden är nu den största under hela mandatperioden.

ANNONS

Det här skriver Aftonbladet i dag, bara ett halvår före valet, och hänvisar till den nya mätningen, som Inizio gjort på uppdrag av tidningen.

S skulle, om det vore val i dag, få 26,4 procents väljarstöd, vilket är en minskning med 2,1 procentenheter från förra månaden.

”Den här mätningen avviker i viss mån från andra mätningar där vi står stilla, men vi vill naturligtvis upp till högre nivåer. Vi har just haft vår stora valkonferens med 500 regionala och lokala företrädare och nu drar vi i gång arbetet med att visa vilket vägval Sverige står inför”, säger Lena Rådström Bååstad, partisekreterare (S), till AB, som konstaterar att Socialdemokraterna ”med råge” skulle göra sitt sämsta val någonsin om stödet för partiet inte utökas till riksdagsvalet den 9 september.

”Det kostar på att regera. Det kan vara så att det i vissa delar haltande regeringssamarbetet med Miljöpartiet börjat belasta S och att det visar sig i siffrorna”, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio, i AB-artikeln.

Förutom Stefan Löfvens och S branta uppförsbacke i väljartappet, så rycker alltså även Alliansen ifrån den rödgröna regeringen i mätningen.

Alliansen får, enligt artikeln, 42,8 procent och de borgerliga har därmed kapat åt sig det största övertaget under hela mandatperioden, framgår det.

Framför allt ökar KD, som fram till nu balanserat på riksdagsspärren. Kristdemokraterna får nu 5,9 procent.

Liberalerna får dock endast 3,6 procent i mätningen, men även om L åker ur riksdagen skulle Alliansen vara största block, konstaterar Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Så här fördelar sig rösterna i Aftonbladet/Inizio-mätningen:

V 6,9 (+0,1)

S 26,4 (-2,1)

MP 3,3 (+0,1)

KD 5,9 (+1,8)

C 8,8 (-0,5)

L 3,6 (-0,4)

M 24,5 (-0,1)

ANNONS
ANNONS

SD 15,7 (+0,1)

Fi 2,6 (+0,5)

Övriga 2,3 (+0,3)

Alliansen 42,8 (+0,8)

S+V+MP 36,6 (-1,9)