”När värnskatten slopas är vinnarna medelåldersmän i storstadskommuner som Danderyd och Täby ”.

ANNONS

Det skriver ETC, som kikat på och bearbetat SCB-statistik.

Medan välbeställda män, enligt tidningen, kan jubla över ”regeringens present” på 4,4 miljarder kronor uppges kvinnor i glesbygden vara dubbla förlorare.

”Att slopa värnskatten är negativt ur ett jämställdhets- och jämlikhetsperspektiv. Det ger ökade inkomstskillnader mellan kvinnor och män och minskade möjligheter att utjämna skillnaderna”, säger LO-ekonomen Åsa-Pia Järliden Bergström i artikeln och slår fast att Stefan Löfvens och regeringens politik saknar en feministisk agenda.

”Just de förslagen rimmar väldigt illa med en feministisk politik. De måste ju kompletteras med andra åtgärder. Öka resurserna till kommunerna, förbättra våra gemensamma inkomstförsäkringar och höj kapitalinkomstskatten för att det ska bli en feministiskt politik. Det är min syn på det. Det här programmet är inte färdigt”, säger Åsa-Pia Järliden Bergström till ETC, som uppger att det kostar staten 5,6 miljarder kronor att ta bort värnskatten.

Finansminister Magdalena Andersson (S) vill inte kommentera uppgifterna i ETC, utan menar att ”det är för tidigt”.

Carina Ohlsson, ordförande för S-kvinnor, håller dock med om att slopandet av värnskatten ”är negativt både för jämställdhet och jämlikhet”, säger hon till tidningen.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Skatten sänks med flera tusenlappar [DagensPS.se] >

Läs vidare: LO-krav på regeringen: Höj skatterna [DagensPS.se] >