Nya siffror från Kina indikerar att en stor majoritet av de som är smittade av coronaviruset inte visar några symptom. Siffrorna indikerar att pandemin kan vara över betydligt tidigare än väntat. Dessutom indikerar den gjorda analysen att nedstängningarna av länder är förhållandevis verkningslösa samtidigt som de ekonomiska konsekvenserna är enorma. Det skriver BMJ (British Medical Journal).

ANNONS

”Det råder ingen tvekan om att covid-19 kan vara mycket mer spridd än vissa tror. Nedstängningen leder till att vi och våra ättlingar kommer att gå i konkurs och samtidigt är det osannolikt att vi kommer att kunna bromsa eller stoppa spridning eftersom anden redan släppts ut ur flaskan.”

Det konstaterar Carl Heneghan, chef för centret för Evidence-Based Medicine och redaktör för BMJ, och skriver vidare:

“Vad den nuvarande situationen till syvende och sist handlar om: Är en ekonomisk härdsmälta ett pris värt att betala för något som redan finns hos oss?”

Slutsatsen i resonemanget bygger på siffror från Kina. Dessa visar bland annat att 78 procent av de smittade som undersökts inte visar några som helst symptom.

Siffrorna är ”mycket, mycket viktiga”

Tom Jefferson, epidemiolog och forskare på Centret för evidensbaserad medicin vid Oxford-universitetet, konstaterar att siffrorna är: ”Mycket, mycket viktiga.”

Han konstaterar även att siffrorna indikerar att smittan redan finns överallt. Och att den antagligen funnits hos oss betydligt längre än vad vi trott. Därmed har också stora delar av befolkningen blivit exponerade för corona. Tom Jefferson anser att frågan måste ställas:

”Varför i helvete stänger vi ned?”

ANNONS
ANNONS

Han lägger dock in en brasklapp, och säger att vi behöver ytterligare data för att göra en slutgiltig bedömning.

Referenser: World Health Organization: Report of the WHO-China Joint Mission on coronavirus disease 2019 (COVID-19). 2020, Google Scholar