Dagens PS

Katastrofläge för MP - unga väljare flyr

MP-topparna Isabella Lövin och Gustav Fridolin har kraftig motvind. (Foto: TT)
MP-topparna Isabella Lövin och Gustav Fridolin har kraftig motvind. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 11 maj 2017Publicerad: 11 maj 2017

“Så klart att det inte är roligt att se den typen av låga siffror, men vi ska komma ihåg att det är ett år kvar till valet”, säger MP:s partisekreterare Amanda Lind till SVT Nyheter, som uppger att Miljöpartiet endast har 4,3 procents väljarstöd i senaste opinionsmätningen från Novus.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan har valet har partiet förlorat många unga väljare och sedan slutet av förra året har resultaten i Novus opinionsmätningar legat under 5 procent. SVT Nyheter skriver att “om utvecklingen fortsätter kan det bli en rysare för Miljöpartiet”.

I snitt har MP, enligt Novus vd Torbjörn Sjöström, fått “ungefär 4,5” det senaste året.

“Ett år tidigare så var stödet drygt en procentenhet högre”, säger han till SVT, som konstaterar att Miljöpartiets stöd bland unga halverats – från 14,1 procent vid valet 2014 till 7,9 procent i dag.

I Stockholm har stödet sjunkit, enligt Novus, från 8,7 procent strax efter valet till 5,0 procent i den senaste undersökningen.

“De har tappat flest bland de unga just nu, vilket ju har varit en av deras starkaste positioner, de är inte heller påtagligt starka i Stockholm längre. Man brukade ju säga att de var ett ungt stockholmsparti – och det syns inte i siffrorna längre”, säger Torbjörn Sjöström på Novus till SVT och tror att en bärande orsak är att partiet fått backa i kärnfrågor, inte minst när det gällt flyktingfrågan vilket i sin tur gjort att MP-väljare i stället gått till Centerpartiet, menar han.

SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson konstaterar i en analys att MP:s marginal till riksdagsspärren i det närmaste är “obefintlig”. Han slår fast att partiet inte tål fler motgångar och menar att bakgrunden till tappet i huvudsak beror på att MP tvingats kompromissa i flera hjärtefrågor.

Knutson skriver samtidigt i analysen på SVT Nyheter att flera partier befinner sig i ett krisartad tillstånd, däribland Moderaterna som har fått ge plats åt Sverigedemokraterna som riksdagens näst största parti.

“Det enda positiva för Moderaterna idag är att nedgången i opinionen nu ser ut att ha stoppats. Det kan ge andrum för partiledaren Anna Kinberg Batra, som ju får ta de hårdaste smällarna när det går dåligt för partiet.”

ANNONS

Även Kristdemokraterna och Liberalerna har det tufft medan läget är något ljusare för Socialdemokraterna.

“SVT/Novus väljarbarometer visar också på ett fortsatt svårt parlamentariskt läge. De rödgröna partierna leder visserligen med 40,1 procent mot 37,8 procent för Alliansen, men Sverigedemokraterna är alltjämt vågmästare och händer inget radikalt fram till valet kommer de att ha denna position också under nästa mandatperiod”, skriver Mats Knutson.

MISSA INTE: MP-topp sparkad – var säkerhetsrisk  >

LÄS ÄVEN: Dramatiskt tapp i Miljöpartiet  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS