”När staten kräver in obetalda skatter från företagens styrelseledamöter leder det ofta till personlig tragedi.”

ANNONS

Det skriver Sven-Åke Bergkvist och Carl Göransson från stiftelsen Rättvis skatteprocess, partner Mannheimer Swartling advokatbyrå, på Di Debatt och kräver att lagen om företrädesansvar ändras.

I motsats till andra fordringsägare har Skatteverket ”en gräddfil” att driva in skulder från enskilda i samband med aktiebolagskonkurser och det här ”slår blint”, menar debattörerna som tycker att regeringen bör lyssna på kritiken som Entreprenörskapsutredningen fört fram.

Som lagen är utformad krossar det både enskilda och familjers ekonomier, trots att de försökt med alla till buds stående medel att göra rätt för sig, enligt debattörerna i Dagens Industri.

Rättvis skatteprocess lämnar i dag, tisdag, in ett remissvar till regeringen med krav på reglerna ändras, vilket även riksdagen enligt debattartikeln ställt krav på, ”vi kräver att regeringen vidtar åtgärder”, heter det.

”På grund av företrädaransvaret tvingas varje vecka människor från sina hem, blir barskrapade och i många fall går de i personlig konkurs; i bästa fall får de skuldsanering. Det drabbar inte bara enskilda individer, utan även anhöriga påverkas”, skriver Sven-Åke Bergkvist, ordförande för Rättvis skatteprocess och Carl Göransson, vd i stiftelsen, med adress till finansminister Magdalena Andersson (S).

ANNONS
ANNONS

”Både en statlig utredning och en majoritet i riksdagen har markerat mot den orättvisa som företrädaransvaret i dag utgör. Nu är det hög tid för regeringen att göra detsamma.”