Det här skriver flera LO-toppar med ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i spetsen i dag, torsdag, på SvD Näringslivs debattsida.

ANNONS

Bakgrunden till utspelet från den fackliga organisation är att ”ge nyanlända en chans att komma in på arbetsmarknaden”, framhåller LO-ledningen som tror att deras förslag kan få enorm effekt.

”Vi har med vårt förslag visat att vi är villiga att anpassa oss till arbetsgivarnas förutsättningar. Vi accepterar därför att arbetsgivarens lönekostnader temporärt kommer att behöva avvika från befintliga avtal. Vårt motkrav är att den anställde får goda möjligheter och incitament att ägna sig åt egna studier utanför arbetstid. Idag bedömer vi att 50 000 arbetslösa skulle kunna få ett arbete med utbildningsjobb.”

LO efterlyser ett ramavtal med Svenskt Näringsliv ”för att utforma en trepartslösning med staten” för att angripa massarbetslösheten bland nyanlända som kommit till Sverige under senaste årens flyktingvåg.

Och även om Sverige, enligt LO-debattörerna, ”har den högsta sysselsättningsgraden i EU” så växer klyftorna i samhället ”mellan de som har och de som inte har goda kunskaper och färdigheter”.

Svenskt Näringsliv har stämma i dag och LO hoppas att beslutet då fattas om att ledningen sätter sig ner och förhandlar med LO, betonar LO-topparna.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Kändisar och företag nobbar Löfven [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Hit lockas talanger med lyxbilar och boende [DagensPS.se] >