Moderaterna Lars Hjälmered och Camilla Waltersson Grönvall framhåller i en debattartikel på Dagens Samhälle att svenska företag inte går att ta för givna. Ericsson är senaste i raden av exempel på det, menar debattörerna. Telekomjätten skär nu ner personalstyrkan i Sverige med 3.000 tjänster.

ANNONS

Det här är en påminnelse, skriver M-politikerna, om att konkurrensens är hård och för att parera mot det behövs en medveten satsning från makthavarna, slår duon fast.

”Om Sverige ska vara konkurrenskraftigt måste viktiga frågor som gör att företag väljer att starta och växa i landet prioriteras. Det handlar om långsiktiga mål, fördelaktiga skatter, kompetensförsörjning och energi. Det är allvar nu – svensk konkurrenskraft är hotad”, betonar debattörerna och efterlyser radikala, politiska åtgärder.

”Vi kräver att regeringen vaknar till och slutar ägna sig åt symbolpolitik med förslag som industrikansler, innovationskatapult och kvoterade bolagsstyrelser.”

En framkomlig väg är enligt M attraktiva personaloptioner, ökad rörlighet på bostadsmarknaden och stärkta utbildningssatsningar.

ANNONS
ANNONS

LÄS DEBATTARTIKELN: ”M: Nu krävs reformer som stärker näringslivet” [Dagens Samhälle] ›