Under torsdagsförmiddagen (svensk tid) godkände kongressen demokraten Joe Bidens valseger i det amerikanska presidentvalet.

ANNONS

Det rapporterar SVT Nyheter med hänvisning till Reuters och uppger att 270 av de elektorsröster som krävs för att utropa Biden som landets nye president räknats och godkänts.

Den avgående presidenten, republikanen Donald Trump, försäkrar samtidigt i ett uttalande som återges av CNN att det kommer ske ett ordnat överlämnande av makten.

52 greps och fyra dog

”Även om jag fullt ut motsätter mig resultatet av det här valet, fakta är på min sida, ska det ske en ordnad övergång den 20 januari”, skriver Trump som under ett tal på onsdagen uppmanade sina supportrar att att marschera mot kongressbyggnaden i protest mot vad Trump anser är ett illegalt valresultat.

Det hela slutade med våldsamma protester där Trumpanhängare stormade och tog sig in i Kapitolium i Washington.

Enligt polisen dog fyra personer varav en kvinna av skottskador och övriga tre av vad som uppgavs vara medicinska skäl. Totalt greps 52 personer under den kravallartade stormningen.

ANNONS
ANNONS

Efter upploppen i USA diskuteras möjligheten att avsätta Donald Trump i förtid. Läs mer om det här.

Flera amerikanska näringslivstoppar riktar även kritik mot Trump och en del av dem framför krav på att Trump avsätts innan Joe  Biden formellt tillträder som president, skriver DN.