”Problematiskt att det finns personer som tycker att vi ska kompromissa och samarbeta med dem”, säger Annie Lööf (C) till Dagens Industri.

ANNONS

Antonia Ax:son Johnson är en av flera näringslivstoppar som tycker att alliansen bör ta tillfället att regera med stöd från Sverigedemokraterna.

I Dagens Industri i lördags förklarade hon sin åsikt så här:

”Det viktigaste är att Sverige får en alliansregering, och då måste man vara pragmatisk”.

Men nu får Antonia Ax:son Johnson och andra ledande näringslivsprofiler med samma uppfattning mothugg av Centerpartiets och Liberalernas ledare, dessa två allianspartier har hela tiden uttalat att något stöd eller samarbete med SD inte på några som helst villkor är aktuellt.

”Jag menar att man gör en felbedömning om man tror att SD bara röstar fram en alliansregering och sedan inte ställer några krav. Det är självklart att de kommer att göra det. Det är bara att titta på Jonas Sjöstedts maktposition under den gångna mandatperioden, och att medvetet ge Åkesson exakt samma sits är att ge honom en väldig makt”, säger Jan Björklund med adress till bland andra Antonia Ax:son Johnson, som enligt Di varit engagerad i över 15 år i Liberalerna lokalt i Upplands Väsby och fortfarande är medlem i partiet.

”När man tittar på vad Sverigedemokraterna verkligen står för anser jag att det är problematiskt att det finns personer som tycker att vi ska kompromissa och samarbeta med dem”, säger samtidigt Annie Lööf till Di.

Både Jan Björklund och Annie Lööf söker ett samarbete med Socialdemokraterna, de tror också att en sådan blocköverskridande konstellation kan vara till näringslivets fördel.

ANNONS
ANNONS

Inom näringslivet går meningarna kraftigt isär om alliansen bör ta makten med hjälp av SD.

I dag på DN Debatt uppmanar en rad tunga näringslivsprofiler, däribland Carl Bennet och Daniel Sachs, alliansen att stänga ute SD.

På Di debatt deklarerar samtidigt Michael Treschow att han är inne på samma linje som Antonia Ax:son Johnson, en ståndpunkt som Marcus Storch var först ut med att gå emot.