Dagens PS

Åkesson om sorgen: ”Det är inte alls roligt”

Jimmie Åkesson
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 16 dec. 2016Publicerad: 16 dec. 2016

Dagens PS skrev nyligen om SD:s krav på Moderaterna och dessförinnan om att man skissar på en plan på att fälla regeringen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Expressens Niklas Svensson har i en intervju-serie träffat Sveriges partiledare för att sammanfatta det politiska året. Först ut är Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson som Expressen-reportern träffar under partiledarens sista dag innan julledigheten.

Jimmie Åkesson talar öppenhjärtigt om svårigheten att vara ifrån sonen och hustrun under stora delar av året. Att vara partiledare är på många sätt ensamt, konstaterar Åkesson, och värre blir det när man inte kan komma hem till familjen. SD-ledaren har på grund av sin politiska karriär missat både när 3-årige sonen Nils började krypa och när han, nu i veckan, blev blöjfri.

”Jag hade velat vara hemma och ge honom en stor kram och säga att han var väldigt duktig. Men det kan man inte alltid när man är i den här rollen”, säger han medan han, enligt Niklas Svensson, försöker hålla gråten borta.

Men även om yrkesrollen är tuff har Jimmie Åkesson inga planer på att sluta ännu. Efter en intensiv höst är han ”trött” men känner sig ändå relativt stark, berättar han.

”Nej, jag har inte funderat på att göra det /…/ Det är roligt med politik, så jag mår förhållandevis bra.”

I en passage i artikeln berättar Åkesson om den svåra tiden som tonåring: hans yngre bror föddes för tidigt vilket tvingade både mamman och den nyfödde att i stort sett bo på sjukhus. En händelse som tog familjen hårt – framför allt mellanbrodern, säger han.

”Man påverkas ju av tragedier, så klart. Fast jag kan inte säga på vilket sätt.”

När Niklas Svensson ber Åkesson summera året är han kluven. Ljuspunkten för SD-ledaren var Brexit-omröstningen som var en ”tydlig markering” mot etablissemanget i Bryssel.

ANNONS

Det negativa?

”Fortsatt splittring och segregation i Sverige.”

MISSA INTE: Därför röstar folk på SD  >

LÄS ÄVEN: SD-toppen fälls för bokföringsbrott  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS